Historici.nl

Tentoonstelling: ‘100 Jaar terug in de tijd’ – Zuiderzeemuseum

25 jul - 29 okt 2023
Enkhuizen

In 1932 sloot de Afsluitdijk de Zuiderzee af van de Waddenzee en kreeg het nieuwe binnenmeer de naam ‘IJsselmeer’. Het gedeelte buiten de dijk hoort sindsdien bij de Waddenzee. Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, actualiteit en toekomst van het IJsselmeer-gebied. De thema’s water, ambachten en gemeenschappen staan hierbij centraal. Het buitenmuseum met zijn historische gebouwen en het binnenmuseum met zijn thematische tentoonstellingen brengen samen dit verhaal in beeld. Erfgoed, beeldende kunst, fotografie en vormgeving spelen hierin een belangrijke rol.

75 jarig jubileum

In 1948 werd in Enkhuizen een start gemaakt met het Zuiderzeemuseum. Dat is dit jaar 75 jaar geleden en dat jubileum gaan we vieren. In het buitenmuseum is het feest: de straten en bruggen zijn versierd en drie traditionele volksfeesten komen tot leven. Vanaf 2 juni ontdek je in een speciale jubileumtentoonstelling 75 jaar Zuiderzeemuseum alles over het ontstaan en de opbouw van het Zuiderzeemuseum. Bekijk alle jubileumactiviteiten.

 

Zuiderzeemuseum_buitenmuseum_foto Heliante Moningka.jpg

 

Buitenmuseum

Wandel honderd jaar terug in de tijd over de klinkerstraatjes van het buitenmuseum. Meer dan honderdveertig historische gebouwen van rond de voormalige Zuiderzee vormen hier een compleet dorp. Kijk mee bij de ambachtslieden, beleef het dagelijkse leven van toen en geniet van de authentieke sfeer. En mis ook vooral niet de hedendaagse designpresentaties geïnspireerd op wonen en werken van vroeger. Hongerig geworden van de historie? Eet dan een heerlijk vers gerookt visje bij de visrokerij.

 

Tentoonstelling_Zee vol verhalen_Erik Hesmerg_Cropped

 

Binnenmuseum

Het binnenmuseum is de schatkamer van de Zuiderzee; hier worden de verschillende collecties gepresenteerd met een hedendaagse insteek. Duik in een Zee vol verhalen en ervaar in deze interactieve tentoonstelling het leven aan de voormalige Zuiderzee! Bewonder verder in de Schepenhal de grote verzameling historische boten. Nieuwsgierig? Bekijk welke tentoonstellingen je op dit moment kunt bezoeken of maak een digitale wandeling door het binnenmuseum met de 360 graden online tour.

Tickets

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.