Historici.nl

70 jaar Holland Festival (SPUI25)

23 jun 2017
Van 13:00 - 14:30uur

– In samenwerking met Holland Festival –

Het Holland Festival bestaat zeventig jaar! In SPUI25 blikken we deze middag met betrokkenen terug op deze zeven decennia podiumkunsten. In dit programma belichten we niet alleen de hoogtepunten uit al deze jaren Holland Festival, maar kijken we ook naar de interessante relatie tussen de samenleving en het festival. Hoe is het Holland Festival ontstaan? Wat waren de mooiste programma’s? En hoe veranderde het Festival door de jaren heen met de samenleving mee?

Na de duistere oorlogsjaren halverwege de vorige eeuw werden overal in Europa internationale kunstenfestivals opgericht, zoals Holland Festival, Festival d’Avignon en Edinburgh International Festival. Onder leiding van Diederik Burgersdijk richt dit programma zich op drie momenten uit de geschiedenis van het festival: de beginjaren, de woelige jaren 70 en 80 en ten slotte het heden. Tijdens deze middag zijn nog nooit eerder vertoonde beelden uit het archief van het Holland Festival te zien.

Over de sprekers
dhr. dr. Rob van der Zalm is als universitair docent verbonden aan de Leerstoelgroep Theaterwetenschap van de UvA. Daarnaast was hij – als specialist op het gebied van de Nederlandse theatergeschiedenis – lang werkzaam bij Theater Instituut Nederland (TIN), dat eind 2013 werd wegbezuinigd. Hij promoveerde in 1999 op een onderzoek naar de ensceneringsgeschiedenis van Ibsen in Nederland en voerde in 2011 – samen met Suze van der Poll – de redactie over een Nederlandse bloemlezing uit de brieven van Ibsen.

Annet Lekkerkerker is sinds 1 oktober 2009 zakelijk directeur van Stichting Holland Festival. Zij is lid van de Raad van Toezicht van de Stichting Muziek- en Danscentrum den Haag, bestuurslid van de Sikkens Foundation, de Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam en Stichting Toneelschuur/Toneelschuurproducties. Zij heeft zitting in de NTR Adviesraad en de commissie van Advies van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Zij is voorzitter van het ACI (Amsterdams overleg Culturele Instellingen).

Max Arian (1940) studeerde politicologie aan de Universiteit van Amsterdam en werd daarna journalist. Hij was redacteur Cultuur en Buitenland van het weekblad De Groene Amsterdammer, waarin hij vooral schreef en schrijft over vernieuwend toneel en muziektheater.

Diederik Burgersdijk (moderator) promoveerde in 2010 aan de Universiteit van Amsterdam op Romeinse keizergeschiedenis en doceerde geschiedenis aan de Universiteit Utrecht en de Radboud Universiteit Nijmegen.

Aanmelden
Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

Meer informatie, updates en aanmelding: www.spui25.nl

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.