Afro-Nederlandse verkenningen #4: Het Nederlandse slavernijverleden
24 nov 2020Van 20:00 - 21:00uur
Online
Wat weten we over het Nederlandse slavernijverleden? Frank Dragtenstein behandelt het ontstaan van de slavernij, haar verloop, vormen van verzet, de rol van vrouwen en het einde van deze periode. Wat denken we te weten en wat strookt met de archieven?
Over de reeks
In de vierdelige collegereeks Afro-Nederlandse verkenningen worden op interdisciplinaire en dekoloniale wijze de geschiedenis en hedendaagse realiteiten van Afro-Nederlanders onderzocht. In iedere aflevering verzorgt een expert een college van een half uur over een specifiek thema, waarna moderator Zawdie Sandvliet met hem of haar in gesprek gaat. De colleges zijn te volgen via een livestream. Deze reeks is geïnspireerd op het vak Afro-Nederlandse studies dat socioloog Sandvliet in 2018 ontwikkelde.
Over de sprekers
Frank Dragtenstein is historicus en Surinamist. Hij is gespecialiseerd in de geschiedenis van de Surinaamse slavernij, de marronage en geschiedenis van Afrikanen in de diaspora. In 2002 promoveerde hij aan de Universiteit Utrecht op het proefschrift ‘De ondraaglijke stoutheid der wegloopers’: marronage en koloniaal beleid in Suriname, 1667-1768. Hij was bestuurslid van de stichting Instituut ter Bevordering van de Surinamistiek en onderzoeker bij het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee). Van zijn hand verschenen onder meer ‘Trouw aan de blanken’. Quassie van Nieuw Timotibo, twist en strijd in de 18de eeuw in Suriname (2004), Alles voor de vrede. De brieven van Boston Band tussen 1757 en 1763 (2009) en Van Elmina naar Paramaribo. De slavenhaler (2017).
Zawdie Sandvliet (moderator) is oprichter en docent van het vak Afro-Nederlandse studies. Na zijn bachelor sociologie aan de Universiteit van Amsterdam behaalde hij een Master in African American Studies aan Boston University. Zijn motivatie om deze Master te volgen was om een soortgelijke studie op te zetten voor de Nederlandse context. Naast zijn werk voor Afro-Nederlandse studies is hij docent maatschappijleer op het Ir. Lelylyceum in Amsterdam-Zuidoost.
Aanmelden
U kunt dit programma online volgen. Wanneer u zich aanmeldt ontvangt u een dag voor het programma een link naar de livestream.