Historici.nl

Amsterdamse Academische Club – Kunststroming ‘De Stijl’ in het Gemeentemuseum te Den Haag

20 apr 2017
Van 13:00 - 14:45uur

Graag nodigen we u uit voor een spannende lezingenavond in de club. Twee experts zullen aan de hand van twee voorbeelden onthullen waar de kunststroming ‘De Stijl’ haar oorsprong vindt. De ontdekkingsreis in samenspraak door kunstenaars Mondriaan en Van der Leck, en het grote verlangen van architecten Berlage, Lauweriks en De Bazel en kunstenaar Van Doesburg. Allen op zoek naar de nieuwste kunst en architectuur.

Hans Janssen zal een inleiding geven op de tentoonstelling Mondriaan – Van der Leck. De uitvinding van een nieuwe kunst, die nu in het Gemeentemuseum Den Haag te zien is. Janssen zal vooral ingaan op het begrip ‘uitvinding’ in de titel, waarmee in de jaren 1916-1918 de intense dialoog tussen twee kunstenaars wordt aangegeven en gekleurd. Hoe werkt een artistieke uitwisseling? Wat is invloed precies? Het begrip ‘uitvinding’ duidt op iets conceptueels, iets bedachts, iets als een ‘beeldmerk’ (De Stijl!) terwijl het juist hier gaat om het tegendeel, zo zal worden uiteengezet. Toch zit er iets systematisch in de manier waarop de twee kunstenaars Piet Mondriaan en Bart van der Leck het onontgonnen terrein van de nieuwste kunst exploreerden. Het waarom zal in de lezing uiteengezet worden.

Vervolgens zal Hetty Berens in haar lezing spreken over haar bijdrage aan de tentoonstelling Architectuur en interieur. Het verlangen naar Stijl. Deze tentoonstelling brengt voor het eerst op grote schaal de kunstcollectie van het Haags Gemeentemuseum en de architectuurcollectie uit Rotterdam samen. Het laat zien dat de Stijl géén geïsoleerde kunststroming was, maar dat ontwikkelingen in de architectuur vanaf de late negentiende eeuw van invloed waren op het ontstaan van De Stijl. Zij illustreert dit met prachtige voorbeelden uit de collectie van Het Nieuwe Instituut. Zowel werk van de oprichter van De Stijl, kunstenaar Theo van Doesburg, als  dat van architecten als Berlage, Lauweriks en De Bazel komen in haar lezing aan bod.

Over de sprekers
Hans Janssen (1954) volgde een opleiding Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Groningen onder H.W. van Os en W.A.L. Beeren, studeerde in 1984 af, werkte in Enschede aan de AKI als docent kunstgeschiedenis en werd in 1986 conservator moderne kunst aan het Bonnefantenmuseum in Maastricht. In 1991 werd hij benoemd als hoofd van de afdeling moderne kunst van het Gemeentemuseum in Den Haag, waar hij inmiddels onder vijf directeuren heeft gewerkt, vanaf 2000 als hoofdconservatormoderne kunst.

Hetty Berens (1958) is architectuurhistorica en werkzaam als conservator in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam, dat de grootste architectuurcollectie ter wereld beheert. Bovendien is ze verantwoordelijk voor Huis Sonneveld, de museumwoning pal naast het Nieuwe Instituut. Zij doet onderzoek naar deze architectuurcollectie, publiceert en geeft lezingen. Ze is bestuurslid van de Onderzoeksschool Kunstgeschiedenis (OSK) en van Iconic Houses.

Machteld Löwensteyn zal de avond modereren.
Machteld G.G. Löwensteyn is als kunsthistoricus verbonden aan de Amsterdam School for Historical Studies en adviseur van de Amsterdamse Academische Club bij de programmering op het gebied van geschiedenis, kunstgeschiedenis en kunst.

Blijft u eten?
Na de lezing serveren wij, inmiddels traditioneel, een ‘clubschotel’ voor 15 euro.

Een heerlijke huisgemaakte schotel voor een vriendelijke prijs en de mogelijkheid op tijd te vertrekken. Leden ontvangen 15% korting.

Programma donderdag 20 april
17:00 uur inloop
17.30 uur start lezing
18.45 uur einde lezing
Aansluitend diner (optioneel)
 

Meer informatie en aanmelden: www.uva.nl

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.