Historici.nl

Antoni van Leeuwenhoek Conferentie

14 sep - 15 sep 2023
Van 9:00 - 17:00uur
Londen

Antoni van Leeuwenhoek en zijn impact op de geschiedenis van de microscopie.

De conferentie viert het werk van de Nederlandse microscopist Antoni van Leeuwenhoek (1632 – 1723) en de ontwikkeling van de microscopie tot op de dag van vandaag.

Driehonderd jaar geleden overleed de Nederlandse microscopist Antoni van Leeuwenhoek. Hij correspondeerde al vijftig jaar met de Royal Society. Leeuwenhoek, geboren in Delft in Nederland in 1632, ontwikkelde zichzelf tot een van de meest productieve vroege microscopisten. Hij maakte zijn eigen lenzen en kleine handmicroscopen die veelzijdiger waren dan de meeste andere apparaten in die tijd. Met deze instrumenten en zijn uitstekende prepareer- en observatietechnieken was hij de eerste die rode bloedcellen, bacteriën en vele andere dingen kon zien en beschrijven.

In deze conferentie zullen we de zeventiende- en achttiende-eeuwse microscopische praktijken van Leeuwenhoek onder de loep nemen, evenals de ontwikkeling van het veld van de microscopie vanaf zijn dood tot in de eenentwintigste eeuw. We zullen laten zien hoe Leeuwenhoek werkte als onderdeel van een groot Europees netwerk van wetenschappers die de natuurlijke wereld met microscopen onderzochten. De papers in deze conferentie laten zien dat microscopische praktijken en de manier waarop wetenschappers hun bevindingen met elkaar bespraken in Leeuwenhoeks tijd begonnen en vandaag de dag nog steeds worden gebruikt.

Organisatoren conferentie: Dr Sietske Fransen, Bibliotheca Hertziana – Max Planck Instituut voor Kunstgeschiedenis; Drs Tiemen Cocquyt, Rijksmuseum Boerhaave; Professor Dr Eric Jorink, Universiteit Leiden & Huygens Instituut.

Klik hier voor meer informatie en meld u aan!

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.