Historici.nl

Beeld en Geluid op zondag: Westerbork-film

2 apr 2017
Van 6:30 - 8:00uur

Tijdens dit college van Beeld en Geluid op zondag, vertellen collectiespecialist Hans van der Windt (Beeld en Geluid) en beeldonderzoeker René Kok (NIOD) over de historie en de oorspronkelijke opzet van de Westerborkfilm. Ze betogen waarom het waardevol is om het filmmateriaal op basis van het originele propaganda-script te hermonteren.

In het voorjaar van 1944 legde de Joodse gevangene Rudolf Breslauer het dagelijks leven in het kamp Westerbork vast op film, in opdracht van de Duitse kampcommandant Albert Gemmeker. Er is geen andere film bekend die het dagelijks leven in een doorgangs- of concentratiekamp op deze manier in beeld brengt. Zo maakte hij op 19 mei 1944 unieke filmopnamen van een transport uit Westerbork. Het fragment waarin het Sinti-meisje Settela Steinbach ons aankijkt vanuit een goederenwagon is een iconisch beeld geworden voor de transporten naar nazivernietigingskampen in WO II.

De film werd uiteindelijk nooit voltooid. Het ruwe materiaal is grotendeels bewaard gebleven en bevindt zich in het archief van Beeld en Geluid. De film is genomineerd voor het UNESCO Memory of the World Register. 

Meer informatie en tickets: www.beeldengeluid.nl

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.