Historici.nl

Big History #5: Van kleitabletten tot supercomputer

15 sep 2020
Van 19:30 - 21:30uur
Utrecht

In CERN berekent een supercomputer de snelheid van minuscule deeltjes en soms vragen we ons af of kunstmatige intelligentie slimmer is dan wij zelf. Moeilijk voor te stellen dat wetenschap begon met de menselijke bewustwording van patronen, duizenden jaren geleden, te ontwaren in streepjespatronen gekrast in steen. In Big History #5 gaat hoogleraar Digital Humanities Rens Bod (UvA) door de eeuwen heen op zoek naar de baanbrekende inzichten die leiden van patroonherkenning, de ontdekking van natuurwetten tot de geavanceerde wetenschappen van vandaag. Wat zegt deze geschiedenis ons over de manier waarop wij anno 2020 wetenschap bedrijven? Wetenschapsjournalist Marleen Hoebe reageert op zijn betoog.

De sprekers

Rens Bod is hoogleraar Digital Humanities en History of Humanities, directeur van het Center for Digital Humanities en directeur van het Vossius Center for the History of Humanities and Sciences. Hij onderzoekt geesteswetenschappen van een computationeel en geschiedkundig perspectief. Bod is schrijver van de boeken ‘De Vergeten Wetenschappen’ en ‘Een Wereld Vol Patronen: De Geschiedenis van Kennis’.

Marleen Hoebe is wetenschapsjournalist en schrijft o.a. voor New Scientist, het Parool en Folia waar ze onderzoeken van de universiteit van Amsterdam vertaald naar begrijpelijke verhalen voor het brede publiek.

Big History, een uitgezoomde blik op actuele ontwikkelingen
Dagelijks stromen er duizenden berichten onze kant op: over klimaatverandering, sociale ongelijkheid, en migratie bijvoorbeeld. Met deze continue nieuwsstroom is het soms lastig om de verschillende ontwikkelingen binnen een breder perspectief te zien. Want geen enkele gebeurtenis staat op zichzelf. En onder veel van de nieuwsberichten gaan decennia- of zelfs eeuwenlange structuren schuil.

Behoefte aan een helicopter view? Tijdens Big History geven zes wetenschappers je deze brede blik op actuele thema’s. Net zoals Yuval Noah Harari deed in zijn populaire boek Homo Sapiens kiezen zij het begrip van ‘Big History’, waarbij een bepaalde ontwikkeling wordt bekeken vanaf het ontstaan van de mens tot nu. Kan deze benadering een nieuw licht op actuele maatschappelijke uitdagingen bieden?

Big History is een samenwerking tussen TivoliVredenburg, het Centre for the Humanities en het Centre for Global Challenges. Zie voor de andere edities de website van Tivoli.

Begindatum en -tijd:
Einddatum en -tijd:
Locatie: Cloud Nine, TivoliVredenburg, Utrecht 
Entree: 10E (regulier) | 5E (student)
Aanmelden: Kaarten zijn verkrijgbaar via de website van Tivoli.
Meer informatie: Lees hier meer over het evenement.
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.