Historici.nl

Big History #6: De mens, de migrant

27 okt 2020
Van 19:30 - 21:30uur
Utrecht

Migratie is van alle tijden. Door stormachtige nieuwe ontwikkelingen op het gebied van de archeo-genetica zijn we sinds kort in staat om de geschiedenis van de menselijke migratie met in kaart te brengen met een precisie die tot 2015 niet of nauwelijks denkbaar was. Toch roepen de nieuwe en veelal onverwachte ontdekkingen allerlei verdere vragen op. Vertelt de genetica wel het hele verhaal? Kunnen we migratie beschouwen als motor van de geschiedenis? Of steekt migratie als historisch fenomeen toch ingewikkelder in elkaar? Op 27 oktober geeft hoogleraar Late Oudheid Leonard Rutgers antwoord op deze vragen tijdens Big History #6.

De spreker

Leonard Rutgers is hoogleraar Late Oudheid. Zijn onderzoeksinteresse richt zich op processen van identiteitsformatie, migratie, en geweld en religie in de periode van 0-600 n.Chr.  Rutgers bestudeert deze fenomenen vanuit interdisciplinair perspectief, o.a. met behulp van archeologische en natuurwetenschappelijke onderzoeksmethoden.

Big History, een uitgezoomde blik op actuele ontwikkelingen
Dagelijks stromen er duizenden berichten onze kant op: over klimaatverandering, sociale ongelijkheid, en migratie bijvoorbeeld. Met deze continue nieuwsstroom is het soms lastig om de verschillende ontwikkelingen binnen een breder perspectief te zien. Want geen enkele gebeurtenis staat op zichzelf. En onder veel van de nieuwsberichten gaan decennia- of zelfs eeuwenlange structuren schuil.

Behoefte aan een helicopter view? Tijdens Big History geven zes wetenschappers je deze brede blik op actuele thema’s. Net zoals Yuval Noah Harari deed in zijn populaire boek Homo Sapiens kiezen zij het begrip van ‘Big History’, waarbij een bepaalde ontwikkeling wordt bekeken vanaf het ontstaan van de mens tot nu. Kan deze benadering een nieuw licht op actuele maatschappelijke uitdagingen bieden?

Big History is een samenwerking tussen TivoliVredenburg, het Centre for the Humanities en het Centre for Global Challenges. Zie voor de andere edities de website van Tivoli.

Begindatum en -tijd:
Einddatum en -tijd:
Locatie: Cloud Nine, TivoliVredenburg, Utrecht 
Entree: 10E (regulier) | 5E (student)
Aanmelden: Kaarten zijn verkrijgbaar via de website van Tivoli.
Meer informatie: Lees hier meer over dit evenement.
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.