Historici.nl

Bijzondere masterclasses over de KB-collectie – Nationale Bibliotheek

1 sep - 8 dec 2023
Den Haag

Om te vieren dat de Nationale Bibliotheek (KB) 225 jaar bestaat, organiseren we enkele bijzondere masterclasses. Tijdens deze bijeenkomsten vertellen onze collectiespecialisten en conservatoren je meer over een aantal interessante collecties. Ook het beheer en het behoud ervan komt aan bod. Elke sessie staat een ander onderwerp centraal. Na afloop is er een borrel en kun je met de collectiespecialisten en conservatoren in gesprek. De masterclasses zijn geschikt voor iedereen.

Welke masterclasses zijn er?

  • Centsprenten, maak kennis met ‘vergeten’ erfgoed, 1 september. Collectiespecialist kinderboeken Karin Vingerhoets geeft uitleg over de bijzondere centsprentencollectie van de KB. Na afloop kun je een deel van de collectie bewonderen. Meer over de masterclass Centsprenten.
  • Oude kranten, 15 september. Collectiespecialist geschiedenis Huibert Crijns leert je tijdens deze masterclass alles over oude kranten. Ook krijg je een aantal bijzondere kranten te zien. Meer over de masterclass Oude kranten.
  • H.N. Werkman, hoe een drukker kunstenaar werd, 29 september. Conservator Bijzondere Moderne Drukken (van na 1800) Paul van Capelleveen vertelt je alles over kunstenaar H.N. Werkman. Ook kun je een deel van de collectie van Werkman bekijken. Meer over de masterclass over H.N. Werkman.
  • De voorgeschiedenis van de KB, 13 oktober. Conservatoren Erik Geleijns en Jeroen Vandommele nemen je tijdens deze masterclass mee in de rijke geschiedenis van de KB. Ze vertellen je meer over de collectie van de Oranje-Nassaus die de basis vormde van de KB. Je krijgt de kans om een aantal bijzondere collectiestukken te bekijken. Meer over de masterclass Voorgeschiedenis van de KB.
  • Het geheim van de verdwenen vertalingen, 10 november. We bewaren bij de KB veel, maar er ontbreken ook allerlei uitgaven in onze collectie. Collectiespecialist Nederlandse taal- en letterkunde Arno Kuipers komt vertellen over de speurtocht naar ontbrekende boeken in het algemeen en naar vertalingen in het bijzonder. Vertalingen zijn belangrijke schakels tussen verschillende culturen. Maar waarom zijn veel vertalingen in het verleden dan slecht bewaard? Meer over de masterclass Het geheim van de verdwenen vertalingen.
  • 225 jaar collectiebehoud in de KB, 24 november. Tijdens deze masterclass krijg je een unieke rondleiding door ons restauratieatelier. Dit is de plek waar onze collectie wordt gerestaureerd en waar onze collega’s de conditie checken van een boek. De masterclass biedt verdieping over het zogeheten PEST-management: hoe houden wij plaagdieren en schimmels buiten de deur? Meer over de masterclass Collectiebehoud.
  • De digitale collecties van de KB, 8 december. In deze masterclass geeft conservator digitale collecties Steven Claeyssens een presentatie over onze digitale collecties. De geschiedenis, de samenstelling, mogelijkheden en een blik op de toekomst komen aan bod. Hierbij gaat het zowel om gedigitaliseerd materiaal als om ‘born-digital’-materiaal, bijvoorbeeld websites. Meer over de masterclass Digitale collecties.

Praktische informatie en aanmelden

De masterclasses vinden plaats in de KB en duren van 15.00 tot 16.00 uur. Aansluitend kun je tot 17.00 uur een borrel bijwonen. Voor deze masterclass kun je tickets kopen in onze webwinkel. De tickets kosten € 7,50 (inclusief 2 drankjes). Er geldt een maximum van 30 personen per masterclass.

Naar de website van de Nationale Bibliotheek.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.