Historici.nl

Biografieën onder de loep: Henk Nellen & Luc Panhuysen

9 feb 2018
Van 20:00 - 22:00uur
Denneweg 64, Den Haag

TIEN BIOGRAFIEËN ONDER DE LOEP IN DE HAAGSE KUNSTKRING
Vrij 9 februari 20.00 uur, aflevering 4 Biografieën onder de loep

Lezingen van historicus en schrijver Henk Nellen over de ‘making of’ van zijn Hugo de Groot-biografie´Een leven in strijd om de vrede, 1583-1645´ en van biograaf Luc Panhuysen over zijn boek ´De ware vrijheid. De levens van Johan en Cornelis de Witt´ Joke Linders, biografiedeskundige,  leidt het gesprek.

 

Vrijdagavond 9 februari wordt in de Haagse Kunstkring voor de vierde keer gedebatteerd over biografieën. De historici Henk Nellen en Luc Panhuysen komen dan vertellen over de ‘making of’ van hun biografieën over Hugo de Groot respectievelijk de gebroeders De Witt. Vervolgens debatteren auteurs en het publiek over wat kan, mag en moet in een biografie. Deze keer ligt de nadruk op de omgang van de auteurs met het beschikbare bronnenmateriaal.

In de vijfdelige serie ‘Biografieën onder de loep. Vijf avonden in de Haagse Kunstkring ´ spreken steeds twee gerenommeerde auteurs over een biografie van hun hand om daarover vervolgens met het publiek te debatteren. De Kunstkring wilde het debat over het genre biografie dat meestal  gevoerd wordt onder wetenschappers nu eens laten plaatsvinden te midden van een algemeen in kunst en literatuur geïnteresseerd publiek.

Deze, vierde, aflevering gaat expliciet over het schrijven van biografieën over historische figuren en over de manier waarop biografen ervan omgaan of om zouden moeten gaan met het beschikbare bronnenmateriaal.

Het boek ‘Hugo de Groot Een leven in strijd om de vrede 1583-1645’  vertelt het levensverhaal van Nederlands bekendste rechtsgeleerde, die zo heftig botste met stadhouder Maurits dat hij werd opgesloten in slot Loevestein waar hij per boekenkist uit ontsnapte. De auteur Henk Nellen kon voor deze biografie gebruik maken van een onafzienbare hoeveelheid studies en duizenden brieven van ´Grotius´ zelf die verspreid zijn over bijna 100 archieven wereldwijd.

Het andere boek dat aan de orde komt is ‘De ware vrijheid. De levens van Johan en Cornelis de Witt’. Het is niet alleen een dubbelportret van deze bevlogen staatslieden uit het hoogtepunt van de Gouden Eeuw die in 1672 zo wreed aan hun eind kwamen. Historicus Panhuysen laat ook zien hoezeer hun republikeinse idealen botsten met de realiteit. Hij gebruikte voor zijn boek veel bronnenmateriaal dat nooit eerder gebruikt is

Lees hier meer over deze avond en de serie Biografieën onder de loep.

Zaal open 19.30
Aanvang: 20.00 u.

Toegang leden Haagse Kunstkring, CJP en Ooievaarspas € 6,- ; niet-leden € 12,- Reserveren via info@haagsekunstkring.nl of tel. 070 3647585.
Adres Denneweg 64, Den Haag

Duur: tot ca.21.45
Na afloop borrel

 

Met steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland, het Lira Fonds en de Gravin van Bylandt Stichting.

Laatste aflevering: Vrijdag 16 maart: vijfde en laatste aflevering van de serie “Biografieën onder de loep” met Elly Kamp biografe van het echtpaar Bordewijk en met biograaf Jan Bervoets die het leven van tekenaar en schrijver Alexander Ver Huell beschreef (1822-1897).

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.