Historici.nl

Biografieën onder de loep

29 okt 2017
Van 20:00 - 22:00uur
Den Haag

Op 29 oktober start de Haagse Kunstkring een reeks bijeenkomsten over het genre biografie. Auteur en bijzonder hoogleraar West-Indische Letteren Michiel van Kempen vertelt over ‘the making of’ van zijn biografie over de  Nederlands-Surinaamse schrijver, componist en politicus Albert Helman, erelid van de Haagse Kunstkring Auteur, vertaler en lid van de Kunstkring Wil Boesten doet hetzelfde met Het eiland van het tweede gezicht (1935), de door hem vertaalde autobiografische roman over het leven van de Duitse schrijver Albert Vigoleis Thelen op Mallorca. Thelen en Helman waren levenslang bevriend.

Biografie-expert Joke Linders leidt vervolgens het debat. Wat kán, mág of móét er in een biografie? Hoe verhoudt het genre zich tot de autobiografie? Hoe zit het met feit en fictie, met de auteur als aanwezig verteller of als regisseur op de achtergrond, tussen betrokkenheid of afstandelijkheid? Een discussie, nu niet in de krantenkolommen of binnen de muren van de wetenschap, maar in de Albert Vogelzaal van de Haagse Kunstkring.

De volgende bijeenkomst staat gepland voor vrijdag 17 november 2017. Dan spreekt Hans Janssen over zijn Mondriaanbiografie en Rémon van Gemeren over zijn nieuwe levensbeschrijving van Louis Couperus. NRC-redacteur en biograaf Arjen Fortuin leidt het debat. Begin 2018 volgen nog drie avonden met de biografen van Sam van den Bergh, de gebroeders de Witt, Hugo de Groot, Ferdinand Bordewijk en Johanna Bordewijk-Roepman, Alexander Ver Huell en van de Joodse bewoners van de Harstenhoekweg in Scheveningen.

Toegang leden Haagse Kunstkring, CJP en Ooievaarspas € 6,- ; niet-leden € 12,- Passe-partout vijf avonden € 24 ,- resp. € 48,- Reserveren via info@haagsekunstkring.nl of tel. 070-3647585. Zaal open om 19.30 uur. Adres Denneweg 64, Den Haag

Meer informatie https://www.haagsekunstkring.nl/index.php/voorstellingen/805-biografieen-onder-de-loep

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.