Historici.nl

Boekpresentatie De conservatieve revolte. Een ideeëngeschiedenis van de Fortuyn-opstand

16 okt 2018
Van 17:00 - 19:30uur
Spui 25 Amsterdam

In samenwerking met Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen en Uitgeverij Vantilt

In dit programma vieren we de presentatie van het boek ‘De conservatieve revolte. Een ideeëngeschiedenis van de Fortuyn-opstand’ en gaan Merijn Oudenampsen, Sjoerd de Jong, James Kennedy en Annelien de Dijn met elkaar in gesprek over deze politieke omslag in Nederland, over hoe we dit kunnen plaatsen in het licht van de Anglo-Amerikaanse conservatieve ommekeer en welke gevolgen deze conservatieve revolte heeft voor het politieke landschap van Nederland. Gespreksleiding door Clara van de Wiel.

De Fortuyn-opstand vormt een belangrijk keerpunt in de Nederlandse politieke cultuur. Vaak is deze omslag beschreven als een opstand van de onderbuik. Merijn Oudenampsen gaat in zijn boek De conservatieve revolte. Een ideeëngeschiedenis van de Fortuyn-opstand op zoek naar de intellectuele bronnen van de Fortuyn- opstand.  Boegbeelden als Frits Bolkestein, Pim Fortuyn, Ayaan Hirsi Ali en Geert Wilders beschrijft hij als voortrekkers van een bredere stroming: nieuwrechts. Deze term kwam in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië in omloop als benaming voor conservatieve bewegingen die in de jaren zestig ontstonden als reactie op nieuw links.

Meer informatie en aanmelding.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.