Historici.nl

Boekpresentatie en minisymposium: Comenius en de menselijkheid van de cultuur

15 nov 2021
Van 13:00 - 16:00uur
Naarden

Jan Amos Comenius (1592-1670) wilde met zijn filosofie en onderwijsleer de humaniteit in de samenleving bevorderen. Hij pleitte voor de samenwerking van mensen met verschillende levensbeschouwelijke visies om dit doel te helpen realiseren. Rozenkruisers en vrijmetselaars weten zich in dit opzicht door Comenius geïnspireerd. Net als Comenius toonden zij al vroeg een onafhankelijkheid van denken en een streven naar meer menselijkheid in de cultuur.

In zijn nieuwe boek Om de menselijkheid van de cultuur bespreekt Henk Woldring het streven naar cultuurvernieuwing bij Comenius, de rozenkruisers en de vrijmetselaars. Tijdens dit minisymposium belichten verschillende sprekers vanuit uiteenlopende invalshoeken het streven naar de menselijkheid van de cultuur. Zij reflecteren daarbij op het nieuwverschenen boek. Sprekers zijn o.a. drs. Peter Huijs (Rozekruis Pers), prof. dr. Govert Buijs (Vrije Universiteit Amsterdam) en prof. dr. Els Ruijsendaal (BeNeLux-Universitair Centrum).

Datum: maandag 15 november 2021
Locatie: Comenius Museum, Kloosterstraat 33, Naarden
Aanmelden (uiterlijk 10 november): info@comeniusmuseum.nl

Voor het volledige programma, klik hier.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.