Historici.nl

Boekpresentatie Geert Buelens: De onverwachte jaren zestig

22 feb 2018
Van 19:30 - 22:00uur
TivoliVredenburg

Op 12 maart organiseren TivoliVredenburg, Het Literatuurhuis, deBuren, het Centre for the Humanities en Ambo/Anthos uitgevers een avond over de jaren zestig naar aanleiding van het verschijnen van De jaren zestig. Een cultuurgeschiedenis, het langverwachte nieuwe boek van prof. dr. Geert Buelens (hoogleraar Moderne Nederlandse letterkunde). Buelens kantelt het beeld van dit decennium en neemt ons met onverwachte film- en muziekfragmenten mee terug naar deze roerige jaren.

Congolese Cha-ch-cha en Japanse computerkunst
Wie aan de jaren zestig denkt, denk al snel aan The Beatles, Provo en Bob Dylan. Maar wat gebeurde er in de rest van de wereld? Achter het IJzeren Gordijn, in Azië of Afrika? In De jaren zestig beschrijft Buelens dit roemruchte decennium voor het eerst vanuit mondiaal perspectief, en worden de protestsongs van Dylan aangevuld met Congolese cha-cha-cha, westerns uit de DDR, Japanse computerkunst, horrorfilms uit Tsjechoslowakije, modefotografie uit Mali, Chinese popmuziek en feministische gedichten uit Iran.

Programma
Er is live muziek, er worden bijzondere filmfragmenten vertoond en er komen interessante gasten praten:

  • Met columnist Hadjar Benmiloud bespreekt hij de opkomst van het feminisme en de seksuele revolutie – hoe hangen deze ontwikkelingen met elkaar samen? En wat betekenen ze in tijden van #metoo?
  • Met publiciste Tracy Metz bekijkt hij de parallellen tussen de strijd voor gelijke rechten door de burgerrechtenbeweging en de huidige spanningen tussen wit en zwart in de VS.
  • Met schrijver Dalilla Hermans gaat hij na welke invloed migranten uit onder meer Afrika en Zuid-Amerika uitoefenden in het tot dan toe ‘witte’ Westen.
  • Ook laat Buelens zien welke spannende, innoverende kunst en films in de jaren zestig in het – voor westerse ogen grijs en saaie – Communistische Oostblok gemaakt werden.
  • Singer-songwriter Sabrina Starke brengt een ode aan Nina Simone – een van de bekendste iconen van het zwarte protest.

De avond staat onder leiding van journaliste Sophie Derkzen.

Tickets zijn verkrijgbaar via website van TivoliVredenburg. (Entree: €12,50; studenten €10,-)

Voor verdere informatie en updates, zie het evenement op de website van Universiteit Utrecht of het Facebookevenement.
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.