Historici.nl

Boekpresentatie Sekse. Een begripsgeschiedenis

14 nov 2018
Van 15:00 - 18:00uur
VOC-zaal, Bushuis/Oost-Indisch Huis, Kloveniersburgwal 48, Amsterdam

Op 14 november verschijnt Sekse. Een begripsgeschiedenis­, onder redactie van Myriam Everard en Ulla Jansz, als deel 1 van de nieuwe serie JVG Xtra. In deze bundel wordt de geschiedenis verkend van wat in het Nederlands traditioneel is aangeduid als sekse, kunne, geslacht, en tegenwoordig vooral gender heet. Deze begripsgeschiedenis, die de periode bestrijkt vanaf de Gouden Eeuw tot heden, wil laten zien dat een op het oog zo natuurlijke categorie als sekse niet door de eeuwen heen zichzelf gelijk is gebleven en tot op de dag van vandaag van inhoud en belang verandert. De bundel is het resultaat van een interdisciplinaire samenwerking tussen zestien onderzoekers uit wetenschapsgebieden als (politieke) geschiedenis, historische letterkunde, kunstgeschiedenis, wetenschapsstudies en genderstudies.

Deze middag zullen enkele experts een eerste reactie geven op de inhoud van het boek: Geertje Mak (UvA/RU), Mirjam de Baar (UL), Marleen Reichgelt (RU) en Henk de Smaele (UA).

Toegang vrij, aanmelden bij: u.jansz@wilhelminadrucker.nl

Klik hier voor meer informatie over het boek.

 

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.