Historici.nl

Boekpresentatie ‘Zesdaagse Oorlog. De Israëlische ‘herschepping’ van het Midden-Oosten

7 jun 2017
Van 10:00 - 11:00uur

Uitgeverij WalburgPers organiseert samen met het Joods Cultureel Kwartier de boekpresentatie  Zesdaagse Oorlog. De Israëlische ‘herschepping’ van het Midden-Oosten van auteurs Anne Doedens en Liek Mulder. Aan het boek werkte ook de bekende journalist Salomon Bouman mee, die de gebeurtenissen van nabij meemaakte. De eerste exemplaren van Zesdaagse Oorlog worden aangeboden aan journalist en Midden-Oostendeskundige Bertus Hendriks en de directeur van het Joods Cultureel Kwartier, Emile Schrijver.

Weinig oorlogen duurden zo kort en hadden zo’n langdurig effect op de wereldpolitiek als de Zesdaagse Oorlog van 5 tot10 juni 1967. De militaire overwinning die de jonge staat Israël binnen een week behaalde, beïnvloedt zelfs vijftig jaar na dato nog gebeurtenissen in het Midden-Oosten en ver daarbuiten.

Op het eerste gezicht lijkt het verhaal van deze oorlog simpel: Israël versloeg in no-time de Arabische legers en verviervoudigde zijn grondgebied. Maar het is ingewikkelder dan dat, want hier was veel meer gaande dan een territoriaal conflict. De oorlog zou een waterscheiding blijken te zijn: de in 1967 ontstane situatie verscheurde op den duur de Israëlische bevolking en zette ontwikkelingen in gang waarvan de gevolgen nog steeds voelbaar zijn. De verovering van Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever blijft nog steeds moeilijk te verteren voor Palestijnen en andere volken in het Midden-Oosten. In het boek komen veel vragen aan bod rond deze ‘eenvoudige’ oorlog , zoals: Was het een geplande actie van Israëlische zijde? Stuurde de Egyptische president Nasser gericht op oorlog aan? Was de Israëlische actie een preventieve aanval, gerechtvaardigd door de dreiging van een op handen zijnde aanval van de Arabische staten of juist niet? Welke militaire steun werd vanuit het buitenland gegeven?

De boeken uit de serie Oorlogsdossiers vertellen niet alleen het verhaal van een oorlog, maar geven ook ruimte aan ooggetuigen die dat verhaal kleur geven: militairen, politici en journalisten. Dat de auteurs meerdere kanten van het conflict belichten  maakt van Zesdaagse Oorlog een genuanceerd verslag van een bijzondere oorlog.

Over de auteurs
Dr. Anne Doedens (1945) was docent Nieuwe Geschiedenis bij hoger onderwijsinstellingen in Amsterdam. Liek Mulder (1942) is historicus, was docent geschiedenis in het voortgezet onderwijs en publiceerde onder meer voor het geschiedenisonderwijs.

Programma

13.45-14.00 uur Inloop

14.00-15.00 uur Officieel gedeelte:

• Welkom door Emile Schrijver, directeur van het Joods Cultureel Kwartier

• Toelichting op hun boek van de auteurs

• Aanbieden van de eerste exemplaren van Zesdaagse Oorlog aan Bertus Hendriks, Senior Visiting Fellow van instituut Clingendael en Emile Schrijver, directeur van het JCK

• Reactie van Bertus Hendriks en Emile Schrijver

Na afloop is er gelegenheid in de Museumshop het boek aan te schaffen en door de auteurs te laten signeren.

Locatie:
Joods Historisch Museum – Auditorium
Nieuwe Amstelstraat 1
1011 PL Amsterdam

Toegang: Gratis op vertoon van uw entreebewijs voor het Joods Cultureel Kwartier

Aanmelden: vóór 7 juni publiciteit@walburgpers.nl

Tijd: 14.00 tot 15.00 uur

Meer informatie: jck.nl

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.