Historici.nl

Broerstraat 8, Appingedam. Verhalen over het joodse gezin Akker, 1928-1943

30 apr 2017
Van 10:00 - 11:30uur

Lezing over de laatste joodse godsdienstonderwijzer van Appingedam, Heiman Akker, en zijn gezin.

Juli 1928. Heiman Akker wordt godsdienstonderwijzer bij de kleine joodse gemeente van Appingedam. Samen met zijn vrouw Judikje en hun vijf kinderen woont hij in het oude rabbinaatshuis, Broerstraat 8, pal naast de synagoge. Akker komt uit Friesland en heeft daarvoor o.a. in Aalten en Dedemsvaart gewerkt. Zijn vrouw was jarenlang onderwijzeres op de lagere school. Heiman Akker zou de laatste rebbe en voorzanger van Appingedam worden.

Hoe zag het leven van dit joodse gezin eruit? Welke rol had Heiman Akker binnen de joodse gemeenschap? Wat vonden de kinderen van hun nieuwe woonplaats? Wat kenmerkte de joodse gemeente van Appingedam? In zijn lezing schetst historisch onderzoeker Roald van Elswijk een beeld van het gezin Akker, met name van hun tijd in Appingedam. Hij vertelt over hun leven aan de hand van archiefmateriaal, brieven, verhalen, anekdotes en foto’s. Het verhaal van Heiman Akker en zijn gezin plaatst hij tegen de achtergrond van een kleine joodse gemeenschap op het Groninger platteland.

Entree € 2,00

www.synagogeappingedam.nl

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.