Historici.nl

Collegedag: Koloniaal verleden – Historisch Nieuwsblad

19 apr 2024
Van 9:30 - 16:00uur
Amsterdam

Hoe hielden kolonisten de bevolking eronder?

De geschiedenis van het Europese kolonialisme bevat nog veel onbekende verhalen. Over onderdrukkers en idealisten, onderworpenen en tot slaaf gemaakten, collaborateurs en vrijheidsstrijders. Vier historici vertellen wat hun onderzoek ons leert over dit veelbesproken verleden. De focus ligt tijdens deze collegedag op Indonesië.

Cover afbeelding voor Collegedag: Koloniaal verleden

Bestel uw tickets via deze link

Martin Bossenbroek ontving de Libris ­Geschiedenis Prijs 2023 voor zijn boek De Zanzibardriehoek over de Britse kolonisatie van Oost-Afrika. Hij laat zien dat rücksichtslos imperialisme gepaard kon gaan met het ideaal om ‘beschaving’ te brengen. Dat gold ook voor de Nederlanders en hun zogenoemde ethische politiek in Indië.

Margreet van Till schreef Verbannen van Java, dat dit voorjaar verschijnt. Verbanning was een vertrouwde strafmaatregel in het voormalig Nederlands-Indië. Een onbekend aantal Javanen verdween naar de buitengewesten. Van Till biedt een intieme blik in de levens van mensen die in de 19de eeuw gedwongen werden alles achter te laten.

Reggie Baay vertelt over zijn nieuwe non-fictieboek, Contractarbeiders van Deli. Nadat de slavernij in Nederlands-Indië was afgeschaft, rekruteerden eigenaren van plantages op grote schaal ‘koelies’. Baay vertelt hoe de hardvochtige Nederlandse behandeling vele plantages veranderen in haarden van antikoloniaal verzet.

Anne-Lot Hoek haalde met De strijd om Bali de shortlist van de Libris Geschiedenis Prijs 2022. Het eiland Bali speelde een hoofdrol in de plannen van de Nederlanders om een federatie van deelstaten op te richten, als alternatief voor de Republiek van Soekarno. In haar lezing legt Hoek uit wat de strategie behelsde en waarom zij mislukte.

Heeft u een dieetwens of een vraag? Mail dan naar: redactie@historischnieuwsblad.nlU kunt uw dieetwensen doorgeven tot 12 april.

Over de locatie

Deze collegedag vindt plaats in de OBA aan de Oosterdokskade te Amsterdam. De OBA is dé bibliotheek van Amsterdam. Met 28 vestigingen is er altijd een OBA in de buurt. Samen met verschillende partners bieden we de OBA kennis, informatie en inspiratie voor alle Amsterdammers.

Prijs
Abonnee: € 85,-
Regulier: € 99,-
Student: € 55,-

Inclusief
Vier lezingen, koffie, thee en lunch

Locatie
Openbare Bibliotheek Amsterdam
Theaterzaal (7e etage)
Oosterdokskade 143

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.