Historici.nl

Collegedag: Macht in Rome – 20 april 2020

20 apr - 20 feb 2020
Van 9:30 - 17:00uur
Leiden

Tophistorici over de machtsstructuur van het Romeinse keizerrijk.

De omvang van het Romeinse keizerrijk was immens. Het strekte zich uit van het huidige Engeland tot Israël en van Marokko tot Georgië. Hoe was het mogelijk een rijk van dergelijke grootte te besturen? 

Historisch Nieuwsblad organiseert dit voorjaar een nieuwe collegedag in het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden. Tophistorici voeren u mee naar de klassieke oudheid en delen hun kennis over de politiek-culturele Romeinse geschiedenis.

 1. Prof. dr. Luuk de Ligt
  Luuk de Ligt richt zich op de macht van het volk. Zo vertelt hij wat de doorsnee burger in de Romeinse keizertijd in de politiek hadden in te brengen en welke middelen zij gebruikten om hun macht uit te oefenen.
 2. Prof. dr. Fik Meijer
  Fik Meijer werpt licht op de politieke structuren van het Romeinse Rijk. Zo bespreekt hij de relaties tussen de keizer en zijn leger, senaat en ambtenaren.
 3. Prof. dr. Olivier Hekster
  Olivier Hekster toont in zijn lezing aan hoe bepaalde Romeinse leiders zichzelf door doeltreffende zelfpromotie in het hele rijk geliefd wisten te maken.
 4. Dr. Jasper de Bruin
  Conservator van het Rijksmuseum van Oudheden, Jasper de Bruin belicht hoe bestuurders zelfs de verste uithoeken van het Romeinse Rijk in het gareel wisten te houden. Ook gaat hij in op de ‘limes’, de grenzen van het imperium.Houd deze pagina in de gaten voor de laatste updates over het programma van de Collegedag: Macht in Rome

Praktische informatie:

Datum: Maandag 20 april 2020
Starttijd: 9.30 – 17.00 uur (deuren openen om 9.00 uur)
Locatie: Rijksmuseum van Oudheden
Adres: Rapenburg 28, Leiden

Prijs: 
Abonnee € 73,- *
Regulier € 93,-
Student € 55,-
*Als abonnee kunt u naast uw eigen ticket, één introducé op het abonnee-tarief meenemen.

Tip:
Nog geen abonnee? Voor € 93,- heeft u een ticket én een abonnement

Inclusief:
Vier lezingen, koffie en thee, lunch en museumbezoek na afloop van de lezingen.

Contact:
Heeft u vragen? Mail naar redactie@historischnieuwsblad.nl

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.