Historici.nl

Collegedag WO2 beneden de rivieren (Historisch Nieuwsblad)

12 mei 2017
Van 5:30 - 13:00uur

De Tweede Wereldoorlog verliep in het zuiden van Nederland anders dan boven de rivieren. Zo werd het ruim een half jaar eerder bevrijd. Tijdens de collegedag op vrijdag 12 mei vertellen vier experts u alles over de strijd in dit deel van ons land.

Specialist militair erfgoed Arjen Bosman en militair historici Wim Klinkert, Christ Klep en Erik Schumacher leggen uit hoe het zuiden de Duitse inval, de bezetting en operatie Market Garden onderging.

Na een korte strijd capituleerde Nederland op 14 mei 1940. Voor het zuiden van Nederland volgde een periode van vier jaar bezetting. Vanaf D-Day nam de hoop op bevrijding toe. De geallieerden trokken langzaam maar gestaag richting het noorden. Parijs werd als eerste West-Europese hoofdstad op 25 juli 1944 bevrijd. De bevrijding van Antwerpen volgde op 4 september. Het Britse leger naderde de Belgisch-Nederlandse grens. Voor Rijkscommissaris van Nederland Seyss-Inquart was dit reden de noodtoestand af te kondigen in Nederland. Door optimistische berichtgeving van de BBC en Radio Oranje ontstond er een jubelstemming in Nederland. Met Operatie Market Garden werd echter duidelijk dat er te vroeg was gejuicht.

Wilt u meer te weten komen over Operatie Market Garden? En hoe het leven was in bezet Nederland? Kom dan naar de collegedag op 12 mei in Het Noordbrabants Museum, waarbij allerlei aspecten over de oorlog vanuit zuidelijk perspectief aan bod komen in vier interessante colleges en een bezoek aan de tentoonstelling ‘Opgegraven Strijd. Archeologie van de oorlog’.

Meer informatie: historischnieuwsblad.nl

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.