Historici.nl

Cursus – Verhaal van Gelderland

26 sep - 24 okt 2023
Diversen

In deze cursus leer je echt alles over de Gelderse geschiedenis

Hoe leefden de Romeinen in Gelderland? Welke rol hadden de Gelderse rivieren in het gevecht tegen de Spanjaarden in de Tachtigjarige Oorlog? Wat waren de gevolgen van de Slag om Arnhem? In de Verhaal van Gelderland Cursus krijg je antwoord op al deze vragen en meer. De cursus wordt gegeven op twee locaties: in Rozet (Arnhem) en in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis (Nijmegen).

In vier avonden door het Verhaal van Gelderland
In vier avonden neemt historicus en programmamaker bij Omroep Gelderland René Arendsen je mee door de Gelderse geschiedenis. Hij wordt bijgestaan door gastsprekers met wie hij elke avond een nieuw tijdvak behandelt, van de prehistorie tot de twintigste eeuw. Zo vertelt historicus Paul van der Heijden je meer over de Romeinen in het Gelderse gebied en brengt hoogleraar Nederlandse letterkunde Johan Oosterman het Gelderse hof uit de middeleeuwen tot leven. Historicus Joost Rosendaal vertelt over de revolutionaire laatste decennia van de achttiende eeuw, toen boze burgers in opstand kwamen. En bijzonder hoogleraar Dolly Verhoeven duikt met de deelnemers in de Gelderse geschiedenis van de twintigste eeuw: een eeuw vol grote veranderingen.

  • Praktische informatie
    De Verhaal van Gelderland Cursus wordt op twee plekken gegeven. De inhoud van beide cursussen is hetzelfde, alleen de data en locatie verschillen. Deelname kost 100 euro per persoon.
  • Rozet, Arnhem. Data: de cursus vindt plaats op de dinsdagavonden op 26 september, 3 oktober, 10 oktober en 24 oktober. Inschrijven voor de cursus kan via de website van Rozet.
    Huis van de Nijmeegse Geschiedenis, Nijmegen. Data: de cursus vindt plaats op de donderdagavonden 28 september, 5 oktober, 12 oktober en 19 oktober. Inschrijven voor deze cursus kan via de website van het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis.

Meer over de cursus
Deze cursus wordt gegeven in het kader van Verhaal van Gelderland. Dit project verbindt musea, verhalen, onderzoeken en collecties die elk een stukje van de provinciegeschiedenis vertellen. De cursus is georganiseerd door het Huis van de Nijmeegse geschiedenis en Rozet in samenwerking met Erfgoed Gelderland.

Wilt u alvast ter voorbereiding op de cursus een kijkje nemen in de geschiedenis van Gelderland? Bezoek dan verhaalvangelderland.nl.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.