Historici.nl

Dag van de Middeleeuwen

11 nov 2022
Van 11:00 - 16:00uur
Leiden

Geschiedenisliefhebbers opgelet: Voor één dag -en één dag alleen- herleeft het verleden! Op 11 november organiseert National Geographic namelijk in samenwerking met het Rijksmuseum van Oudheden de enerverende Dag van de Middeleeuwen, waar u, aan de hand van vier gerenommeerde sprekers, mee wordt genomen door de rumoerige maar zeker ook inspirerende Middeleeuwen.

Historiografisch zijn de Middeleeuwen (ca. 500 tot ca. 1500) van groot belang voor de geschiedenis van Europa en kenmerkt het de periode tussen de klassieke oudheid en de vroegmoderne tijd. Nu hoor ik u denken: ‘de Middeleeuwen, dat is best een flinke periode.’ En dat klopt! Daarom hebben we onze experts gevraagd u mee te nemen naar een aantal bijzondere -en wellicht minder bekende- onderwerpen uit de geschiedenis. Zo introduceert bijzonder hoogleraar Mariken Teeuwen u aan de wereld van het middeleeuwse handschrift: van kopiist tot digitaal handschriftonderzoek, alles passeert de revue. Assistent-conservator van het Rijksmuseum van Oudheden, Raphaël Rijntjes, zet een spot op een onderbelichte periode in onze geschiedenis: het jaar 1000, waarin de Vikingen de Nederlandse gebieden plagen en Brabant en Vlaanderen hun rijkdommen zien groeien. Na de lunch begeleidt René de Kam, conservator van het Centraal Museum, u mee naar één van Neerlands oudste steden: zijn Utrecht! De Kam toont u alle fasen die de stad doorlopen heeft: van Romeins fort tot bruisende, middeleeuwse handelsstad. Historica Marlisa den Hartog sluit de middag af met een herkenbaar verhaal over de wereld van huwelijkse moraal, seksualiteit en liefde tijdens de Middeleeuwen

De Dag van de Middeleeuwen duurt van 10:00 uur tot 16:00 uur. Er wordt een lunch verzorgd en tussen de lezingen door is er tijd om het museum vrij te bezoeken en vragen te stellen aan de sprekers. Ook na de lezingen kunt u vrij het museum bezoeken.

Bent u -net als wij- enthousiast geworden? Aanmelden kan via natgeoshop.nl/studiedag. Hier kunt u ook terecht voor aanvullende informatie.

We zien u graag op 11 november in het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden. De inloop begint om 10:00 uur en om 10:30 opent Servaas Neijens de Dag van de Middeleeuwen. We verzoeken u vriendelijk om op tijd aanwezig te zijn voor een optimale ervaring. Professor Teeuwen vangt vervolgens met de eerste lezing aan. Na de tweede lezing volgt er een lunch. U kunt tijdens de lunch het museum vrij bezoeken óf een rondleiding volgen. We sluiten de studiedag rond 16:00 uur af. Tevens kunt u na de laatste lezing het museum nog tot 17:00 uur bezoeken.

Laat uzelf verrassen en ontdek een verrassende, nieuwe blik op deze lang vervlogen tijden!

Team National Geographic

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.