Historici.nl

De Franse presidentsverkiezingen 2017 (SPUI25)

20 apr 2017
Van 11:30 - 13:00uur

We kijken vooruit naar de eerste stemronde in de Franse presidentsverkiezingen van 23 april. Wie zal de winnaar, en wie de verliezer zijn? Le Pen, Macron, of toch Fillon? Margot Dijkgraaf gaat in gesprek met Luuk van Middelaar en Martin Sommer. Niek Pas geeft een inleiding.

De Frankrijk-experts duiden de presidentsverkiezingen vanuit de verschillende invalshoeken van cultuur, politiek en journalistiek. Welke rol speelt populisme? Ontstaat er een nieuwe verdeling tussen links en rechts? Wat is de toekomst van Frankrijk na de verkiezingen? En welke rol zal Frankrijk in Europa innemen?

Over de sprekers
Margot Dijkgraaf (1960) is literatuurcriticus, auteur en intendant literatuur & debat bij de Nederlandse ambassade in Parijs. Ze werkt momenteel aan een nieuw boek over Franstalige hedendaagse literatuur. Als pleitbezorger van de Franstalige literatuur in Nederland, werd ze in 2009 onderscheiden met het Légion d’honneur.

Luuk van Middelaar (1973) is Hoogleraar Grondslagen en praktijk van de Europese Unie en haar instellingen in Leiden. Hij studeerde in Groningen en Parijs en was laureaat van de Prix de Paris (1999). Hij promoveerde in 2009 op De passage naar Europa: geschiedenis van een begin, en was speechschrijver-adviseur van Van Rompuy, voorzitter van de Europese Raad. Hij schrijft een wekelijkse column voor NRC Handelsblad.

Martin Sommer (1957) studeerde geschiedenis in Amsterdam en werkt voor de Volkskrant.  Van 1997 tot 2002 was hij correspondent in Frankrijk. Over zijn ervaringen schreef hij Heimwee naar Frankrijk (2003) en Dorp in Picardië (2004). Sinds 2010 verzorgt hij voor de krant een column als politiek commentator.

Niek Pas (1970) is als universitair docent Nieuwste Geschiedenis verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Hij studeerde in Utrecht en Parijs en was laureaat van de Prix de Paris (1997). In 2003 promoveerde hij op een studie over Provo. Daarnaast duidt hij de Franse presidentsverkiezingen voor radio en televisie, en is hij auteur van onder meer een beknopte geschiedenis van Frankrijk: De razende Republiek (2017).

Aanmelden
Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

Meer informatie en aanmelding: spui25.nl

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.