Historici.nl

#opstand
#cultuur en kunst
#politiek en bestuur
#maatschappij
#wetenschap en techniek
#oorlog en krijgsmacht
#economie en financiën
#kerk en religie
#overzeese gebieden
#scheepvaart
#onderwijs
#erfgoed
#archieven
#kolonialisme
#recht
#Tweede Wereldoorlog
#gender
#inclusiviteit
#slavernij

De Holocaust, Israël en ‘de Jood’: antisemitisme in na-oorlogs Nederland

14 nov 2016
Van 18:00 - 19:30uur

In samenwerking met NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies 

Lezing en discussie naar aanleiding van de publicatie van ‘The Holocaust, Israel and ‘the Jew’’. Met: Evelien Gans, Remco Ensel, Zihni Özdil, Herman Vuijsje en Chris Quispel. Vooroordelen tegen Joden namen toe tijdens de Tweede Wereldoorlog en barstten na de bevrijding naar buiten. “Ze zijn vergeten je te vergassen” was in 1945 het eerste antisemitische post-Holocaust stereotype. Behalve religie (de Christusmoordenaar), economie (de Woekerjood) en seksualiteit (de perverse Jood) zijn na de Tweede wereldoorlog twee nieuwe aanhechtingspunten voor antisemitisme ontstaan: de Holocaust en Israël. Beiden hebben zich tegen de Joden gekeerd. Hoe hebben oude stereotypen zich met nieuwe vermengd? Onderzoek naar antisemitisme doen is een mijnenveld betreden: je maakt er meer vijanden dan vrienden mee. Er is in Nederland nauwelijks systematisch onderzoek naar antisemitisme gedaan, maar in deze nieuwe publicatie, The Holocaust, Israel and ‘the Jew’, onder redactie van Evelien Gans en Remco Ensel, staat antisemitisme in Nederland als multiculturele samenleving centraal. Hoe antisemitisch waren de geschriften van de Marokkaans-Nederlandse Mohammed Bouyeri, inclusief de brief die hij na de moord op Van Gogh op diens lichaam achterliet? Hoe kon het gebeuren dat na de aanslag op Charlie Hebdo en de koosjere supermarkt in Parijs, er aanvankelijk zo weinig aandacht was voor de antisemitische component van het jihadisme? Hoe kon Theo van Gogh, ondanks zijn antisemitische en islamofobe uitingen, uitgroeien tot hét symbool van een bejubelde absolute vrije meningsuiting?

Voor informatie over de sprekers en aanmelding, zie de site van Spui25.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.