Historici.nl

De rol van de politie in Enschede in de oorlog

3 mei 2017
Van 15:30 - 17:30uur

Op 3 juli 1943 werd op de Kuipersdijk in Enschede de NSB politieagent Kaaij geliquideerd. Als vergelding werden 24 Enschedese politieagenten afgevoerd naar het krijgsgevangenenkamp Stalag IV B in Mühlberg. Een van hen, Bram Keijzer kwam na de oorlog niet terug. Voor hem en voor de agent Antonie van Essen, die actief was in het verzet en dat met de dood moest bekopen werden dit jaar zogenaamde struikelstenen (Stolpersteine) gelegd.

Eric Heijink, auteur van de website secondworldwar.nl heeft onderzoek gedaan naar de rol de Enschedese politie tijdens de tweede wereldoorlog en naar de groep agenten die als krijgsgevangene is weggevoerd in het bijzonder.

In zijn presentatie vertelt Eric Heijink het verhaal van de twee politieagenten, Keijzer en Van Essen en gaat hij verder in op de dilemma’s waar politieagenten zoals zij voor kwamen te staan tijdens de tweede wereldoorlog.

Meer informatie: www.bibliotheekenschede.nl

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.