Historici.nl

Vlootschouw van het maritieme verleden van de Lage Landen – Congres

30 jun 2023
Van 9:00 - 20:00uur
Het Scheepvaartmuseum, Amsterdam

Vlootschouw heeft als doel om een ontmoetingsplek te zijn voor iedereen die zich verbonden voelt met het maritieme verleden van Nederland en België. Kortom, professionals, studenten en liefhebbers uit alle mogelijke maritiem-historisch disciplines zijn welkom om kennis uit te wisselen en plannen te bespreken voor gezamelijke projecten, aanvragen of activiteiten. Hiermee hoopt Vlootschouw uit te groeien tot een tweejaarlijks terugkerend evenement.

De tweede editie van de Vlootschouw wordt georganiseerd door het Comité Vlootschouw van de Lage Landen, bestaande uit Michiel van Groesen (Universiteit Leiden), Jeroen van der Vliet (Het Scheepvaartmuseum), Annette de Wit (Maritiem Museum Rotterdam) en Jelle van Lottum (Radboud Universiteit en Huygens Instituut).

Het congresprogramma biedt naast plenaire lezingen veel ruimte voor zogenaamde pitches. Deze zullen bestaan uit korte presentaties met aandacht voor actuele maritiem-historische projecten.

We hanteren geen strikte definitie van het begrip ‘project’: dit kan variëren van een scriptieonderzoek, een restauratieproject, een tentoonstelling, een archeologische opgraving tot een net opgeleverde website of een database in wording. Masterstudenten zijn eveneens van harte welkom om een voorstel in te dienen. De enige voorwaarde is dat het project een link heeft met het maritieme verleden van de Lage Landen, van prehistorie tot heden.

Bekijk het volledige programma.

Informatiemarkt
Op de informatiemarkt worden posters gepresenteerd met meer informatie over de twintig korte pitches. Het is een goede gelegenheid om vragen te stellen aan de onderzoeker, verder te praten en tips of misschien wel een samenwerking te beginnen. Verder zijn er verschillende stands en is er een gelegenheid om boeken te kopen.

Blijf je eten?
Wil je na Vlootschouw nog rustig napraten, blijf dan vooral nog even en prik een vorkje mee in het café-restaurant van Het Scheepvaartmuseum. Chef-kok Ralph Dahlhaus heeft speciaal voor de Vlootschouw een menu samengesteld dat bestaat uit een keuze voor lamsnek met morillessaus, witlof en asperges of bloemkoolsteak met zoete aardappelhummus en rucola-cashew pesto. Op tafel staan aardappeltjes en salade. Verder krijg je een drankje (bier, wijn of fris) en is er voor iedereen een kopje koffie of thee na afloop. De kosten voor het diner zijn 25 euro per persoon.

Deelname
De deelname aan Vlootschouw bedraagt 25 euro p.p. (inclusief toegang tot het museum, koffie en thee, lunch en borrel).

Bestel hier tickets voor Vlootschouw vóór 26 juni.

Vlootschouw 2023 wordt mede mogelijk gemaakt dankzij financiële bijdragen van
Het Scheepvaartmuseum, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de Nederlandse Vereniging voor Zeegeschiedenis, de Linschoten-Vereeniging, het Maritiem Portal en de Walburg Pers.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.