Historici.nl

Debat “Vrijheidsstrijders – wat zou ik doen?”

14 nov 2023
Van 20:00 - 22:00uur
Haarlem

Wat zou ik doen?

Dinsdag 14 november organiseert de pletterij een debat n.a.v de VPRO Tegenlicht aflevering ‘Vrijheidsstrijders’. De oorlog in Oekraïne gaat over meer dan Oekraïens grondgebied: het is een aanval op democratische vrijheid die voor ons vanzelfsprekend is/was. Tegenlicht peilde de stemming in grensland Estland. De bereidheid van Oekraïners om te strijden op de frontlinie van autocratie en democratie, biedt ook ons stof tot nadenken: “wat zou ik doen, als…….”.

Op 14 november gaan Simone Timmer (verslaggever/eindredacteur Eén Vandaag/AvroTros), Laura Lubbers postcastmaker) en Herman Vuijsje (socioloog en schrijver) met u en elkaar hierover in gesprek o.l.v. Or Goldenberg (journalist De Groene Amsterdammer).

 

Simone Timmer sprak in de serie “My Generation @ War” met tien (buiten-)gewone jonge mensen die werden geconfronteerd met de harde realiteit van de oorlog in Oekraïne. In de eerste, indrukwekkende, aflevering (Vechten of vluchten) ontmoetten we Olha en Taisiia. Olha was voor de oorlog advocaat. Nu is zij de eerste luitenant van een mortierbataljon. Taisiia was bijna klaar met haar studie psychologie toen de oorlog uitbrak. Ze kon vluchten naar Nederland.

Twintiger Laura Lubbers, historicus, maakt voor de VPRO een podcast over de Spanjestrijders in relatie tot haar eigen activisme (of dat van haar generatie). Zij gebruikt het activisme van de Spanjestrijders als spiegel voor eigen activisme gericht op klimaatverandering. Ben je bereid te strijden voor democratie en hoever ga je dan?

Ook schrijver Herman Vuijsje ging bij zichzelf te rade gegaan. In zijn boek “Wij waren geen soldaat” onderzocht hij (in het licht van de actuele situatie) de mentaliteit in Nederland in de tweede helft van de vorige eeuw, waarin het doorgaans als stoer werd gezien om je aan de dienstplicht te onttrekken.

Gespreksleider deze avond is Or Goldenberg. Zij journalist bij De Groene Amsterdammer.

Livestream
Je kunt onze livestreams gratis volgen op ons Youtube-kanaal en na afloop zijn ze er als podcast terug te zien.

Toegang is gratis, maar reserveren is gewenst.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.