Historici.nl

Debat – Wie maakt geschiedenis in Transvaal?

20 okt 2022
Leiden
Alicia Schrikker en Ariadne Schmidt
Serie: Geesteswetenschappen en Leiden 2022
Locatie: Wijk Transvaal in Leiden, exacte locatie wordt nader bekend gemaakt

Wie maakt geschiedenis in Transvaal?

De Leidse wijk Transvaal is een goudmijn voor historici. Herenhuizen werden in de 19e eeuw gebouwd voor de Leidse elite van wie sommigen hun geld op Java hadden verdiend. Straten zijn vernoemd naar Afrikaners uit de Boerenoorlog. Er kwamen nieuwe huizenblokken voor de arbeiders van de conservenfabriek De Sleutels. De conservenblikken werden naar Nederlands-Indie geëxporteerd.

In Transvaal komen op een unieke manier lokale, globale en  koloniale geschiedenis samen. Hoe kleurt geschiedenis de buurt? Wat kunnen bewoners vertellen over de geschiedenis van hun wijk? En welke verhalen nemen we mee naar de toekomst?

Historici, studenten en buurtgenoten werkten samen in Wie maakt geschiedenis in Transvaal? Op 20 oktober presenteren we de resultaten en gaan we in gesprek over de betekenis van het verleden in de toekomst. Praat je mee?

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.