Historici.nl

Dr. L.J. Wagenaar – Achter de deuren van het Oost-Indisch Huis

11 mei 2017
Van 16:00 - 18:00uur

De belangrijkste deur van het Oost-Indisch Huis van Amsterdam was misschien wel de deur die toegang gaf tot de grote vergaderzaal van de directie van de kamer Amsterdam, de plaatselijke vestiging van de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Twee keer per jaar vergaderde daar ook de Heren Zeventien, de vertegenwoordigers van de zes kamers: Enkhuizen, Hoorn, Delft, Rotterdam, Zeeland en natuurlijk Amsterdam. Wat werd er op de ‘Amsterdamse’ vergaderingen besproken, elke maandag en donderdag? Wat waren de onderwerpen van de Heren Zeventien? In het Oost-Indisch Huis meldden zich jaarlijks een paar duizend man om dienst te nemen bij de Compagnie. Hoe ging dat en waar gingen al die zeelieden en soldaten naar toe? De spreker toont u een kijkje achter de schermen van het officieuze hoofdkantoor van de ‘Loffelijke Compagnie’. Lodewijk Wagenaar was van 1974 tot 2010 als conservator in dienst van het Amsterdam Museum. In 1994 verdedigde hij in Leiden zijn proefschrift over de geschiedenis van de VOC-havenstad Galle in Sri Lanka (Ceylon), toegespitst op de periode rond 1760. Sinds 2000 was hij als privaatdocent werkzaam aan het Departement Geschiedenis van de Universiteit van Amsterdam. Tegenwoordig is hij als gelieerd onderzoeker nog steeds aan het instituut verbonden. Onlangs publiceerde hij in de Landenserie van het Rijksmuseum een studie over Sri Lanka, getiteld Kaneel & olifanten.

Adres: Huis van de Wijk Lydia, Roelof Hartplein 2a (trams 3, 5 en 12)
Bijzonderheden: Parkeren: € 4,00 per uur, telefonisch parkeren bij parkeerpaal nr. 13265.
Kosten voor leden: € 0,00. Kosten voor niet-leden: € 5,00.

Voor deze activiteit hoeft u niet te reserveren. U bent van harte welkom.

www.onsamsterdam.info

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.