Historici.nl

Dr. Rolf Strootman – Van falende staat naar Kalifaat: ISIL, Palmyra en het Westen’

11 mei 2017
Van 16:00 - 17:00uur

Georganiseerd door het Nederlands Klassiek Verbond in samenwerking met Ex Oriente Lux

Een opmerkelijk kenmerk van de Islamitische Staat in Irak en de Levant (ISIL, DAESH) is de voorliefde voor het theatraal vernietigen van archeologisch erfgoed. In deze voordracht kijken we aan de hand van de recente verwoestingen van UNESCO-werelderfgoed in de ruïnestad Palmyra hoe dit geweld deel uitmaakt van de antiwesterse retoriek van ISIL, en tevens een symbolische slag is in de strijd van het universalistische Kalifaat tegen de mislukte nationale staten die de Europese grootmachten in het Midden-Oosten creëerden na de ineenstorting van het Osmaanse Rijk. Twee thema’s staan centraal: de vernietiging van archeologisch erfgoed als antiwesterse actie en de universalistische, neo-imperiale ideologie die als alternatief geplaatst wordt tegenover de (falende) westerse nationale staten in het post-Osmaanse Midden-Oosten.

Meer informatie: www.nkv.nl en www.exorientelux.nl.

 

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.