Historici.nl





Egyptomanie: reizigers en fotografen, 1850-1900 (SPUI25)

8 mei 2017
Van 13:00 - 14:30uur

– In samenwerking met Huis Marseille, Museum voor Fotografie – 

In Nederlandse openbare collecties wordt een schat aan vroege foto’s van Egypte bewaard. Dat is opvallend, aangezien Nederland daar in de 19e eeuw nauwelijks enige rol van betekenis speelde. Dit in tegenstelling tot Frankrijk en Engeland. Toch zijn er veel Nederlandse Nijlreizigers geweest die foto’s mee terugbrachten. De meesten bestelden of kochten foto’s ter plekke, een enkeling maakte ze zelf. Een ruime selectie foto’s, albums en fotoboeken is nu voor het eerst te zien in Huis Marseille, Museum voor Fotografie. Deze middag in SPUI25 bekijken en bespreken we deze collectie met experts.

Egypte speelt een bijzondere rol in de geschiedenis van de fotografie. Direct nadat de uitvinding van de fotografie in 1839 wereldnieuws werd, trokken fotografen naar Egypte. Het nieuwe medium beloofde in een oogwenk en ongekend precies de eeuwenoude reliëfs in Thebe, Memphis en Karnak te kunnen kopiëren, terwijl tekenaars daar jaren op moesten zwoegen. Vanaf 1850 werden de eerste foto’s van Egypte in Europa gepubliceerd. Sinds Napoleons militaire invasie van Egypte in 1798 was er in Europa een ware egyptomanie ontstaan op het gebied van wetenschap, kunst, literatuur en mode. Het ontstaan van de egyptologie als academische discipline, de opkomst van het toerisme, en de technische en economische ontwikkeling van de fotografie zelf, raakten nauw vervlochten in de 19e eeuw. Fotografen in Egypte werkten namelijk gelijktijdig voor verschillende markten; ze bedienden op die manier zowel egyptologen als toeristen. Hun foto’s waren ook in Europa te koop, waardoor de fotografie niet alleen het toerisme, maar ook buitenlandse investeringen in Egypte stimuleerde.
 Onder de Nederlandse Nijlreizigers die foto’s verzamelden, waren de fotograaf Richard Polak, de kunstenaars Willem de Famars Testas en Marius Bauer, en de Rotterdamse reder Hendrik Veder. Speciale aandacht krijgt Jan Herman Insinger die in Egypte woonde en er rond 1885 zelf fotografeerde.

Tijdens dit programma worden deze bijzondere foto’s vanuit verschillende invalshoeken nader belicht. Aansluitend op het programma biedt Huis Marseille het publiek van SPUI25 een borrel en een besloten bezichtiging van de tentoonstelling aan.

Over de sprekers
Saskia Asser is conservator van Huis Marseille en samensteller van de tentoonstelling In Egypte: Reizigers en fotografen, 1850-1900. Zij studeerde kunstgeschiedenis in Leiden met als specialisatie fotografie. Voor Huis Marseille maakte zij diverse fotohistorische tentoonstellingen waaronder ‘De Keizer aan de Keizersgracht: de fotocollectie van Wilhelm II (2002)’, ‘Isidore van Kinsbergen: Fotopionier in Nederlands-Indië’ (2005) en ‘First Light: Fotografie & Astronomie’ (2010). Zij is eveneens editor van de publicatiereeks Rijksmuseum Studies in Photography.

De overige sprekers worden nog bekendgemaakt.

Aanmelden
Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

Meer informatie en aanmelden: spui25.nl

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.