Historici.nl

Elementair Uurtje: Het Derde Rijk (SPUI25)

3 mei 2017
Van 13:00 - 14:00uur

– In samenwerking met uitgeverij Amsterdam University Press –

Hoe moeten we het nationaalsocialisme van Hitler duiden en het Derde Rijk als geheel interpreteren? Als een bedrijfsongeval, een totalitaire staat, een modern verschijnsel? Een Elementair Uurtje met Frits Boterman en Clara van de Wiel.

Tijdens dit Elementair Uurtje ter ere van het nieuwe Elementaire Deeltje Het Derde Rijk geeft Frits Boterman in kort bestek een overzicht van deze extreme periode in de geschiedenis en legt hij specifiek de nadruk op het beleid van de Duitse nazi’s: hun ideologie, plannen, motieven en daden. Hoe ontwikkelde het Derde Rijk zich? Hoe verliepen de Jodenvervolging en het vernietigingsproces? Was er sprake van improvisatie of van planning? En hoe is de Holocaust te verklaren? Frits Boterman gaat in dit Elementair Uurtje in gesprek met Clara van de Wiel.

Over de sprekers
Frits Boterman is emeritus hoogleraar Moderne Duitse geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, en publiceert met regelmaat boeken over Duitsland.

Clara van de Wiel (moderator) studeerde geschiedenis en filosofie en behaalde in 2013 haar onderzoeksmaster geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Eerder was ze interim hoofdredacteur van Folia, nu werkt ze als redacteur bij NRC.

Elementair Uurtje
Hoe zit dat nu eigenlijk? Een vraag die we ons vaak genoeg stellen, maar waar we niet altijd de tijd voor hebben om het uit te zoeken. SPUI25 en uitgeverij AUP organiseren de programmareeks ‘Elementair Uurtje’, geïnspireerd op de boekenreeks Elementaire Deeltjes, een serie handzame inleidingen over diverse actuele onderwerpen en klassieke thema’s, geschreven door dé experts op dit gebied.

Elk ‘Elementair Uurtje’ is ingedeeld volgens een overzichtelijk, vast patroon. Het begint met een minicollege van 20 minuten door de auteur van het Deeltje. Vervolgens wordt hij of zij gedurende nog eens 20 minuten geïnterviewd door een jonge onderzoeker of journalist. De laatste 20 minuten na het vraaggesprek worden besteed aan brandende vragen uit de zaal. Na een uur ben je helemaal bijgepraat over het onderwerp.

De voertaal van de lezingen is Nederlands, tenzij anders vermeld. Het boekje zal tijdens het programma bij SPUI25 verkrijgbaar zijn.

Aanmelden
Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

Meer informatie en aanmelden: www.spui25.nl

 

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.