Historici.nl

Elementair Uurtje: Klassieke literatuur (Spui25)

29 mar 2017
Van 13:00 - 14:30uur

– In samenwerking met uitgeverij Amsterdam University Press – 

Waarom is een nieuwe Homerusvertaling een literaire gebeurtenis? Waarom wordt Vergilius nog altijd op school gelezen? Een Elementair Uurtje met Jacqueline Klooster en Inger Kuin.

Onze fascinatie voor klassieke literatuur lijkt onverwoestbaar. Waarom is dat? Jacqueline Klooster beantwoordt die vraag in het Elementaire Deeltje Klassieke Literatuur. Door de werken chronologisch en in hun context te belichten laat zij zien hoe de Griekse en Romeinse klassieken zich door imitatie en innovatie ontwikkelden tot literatuur die wij nog altijd willen lezen. Klooster gaat in dit Elementair Uurtje in gesprek met Inger Kuin.

Over de sprekers
Jacqueline Klooster is universitair onderzoekster Klassieke talen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij heeft op het gebied van Griekse en Latijnse literatuur wetenschappelijke artikelen en boeken gepubliceerd.

UvA-alumna Inger Kuin (moderator) is universitair onderzoeker en docent Oude Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze promoveerde in Classics aan New York University en was daarvoor werkzaam als journalist voor NRC Handelsblad en nrc.next.

Elementair Uurtje
Hoe zit dat nu eigenlijk? Een vraag die we ons vaak genoeg stellen, maar waar we niet altijd de tijd voor hebben om het uit te zoeken. SPUI25 en uitgeverij AUP organiseren de programmareeks ‘Elementair Uurtje’, geïnspireerd op de boekenreeks Elementaire Deeltjes, een serie handzame inleidingen over diverse actuele onderwerpen en klassieke thema’s, geschreven door dé experts op dit gebied.

Elk ‘Elementair Uurtje’ is ingedeeld volgens een overzichtelijk, vast patroon. Het begint met een minicollege van 20 minuten door de auteur van het Deeltje. Vervolgens wordt hij of zij gedurende nog eens 20 minuten geïnterviewd door een jonge onderzoeker of journalist. De laatste 20 minuten na het vraaggesprek worden besteed aan brandende vragen uit de zaal. Na een uur ben je helemaal bijgepraat over het onderwerp.

Ook bijzonder: de eerste 10 aanmeldingen krijgen het boekje gratis thuisgestuurd. Zo is het Elementair Uurtje niet alleen de perfecte introductie, maar ook de ultieme gelegenheid om de auteur al je vragen te stellen naar aanleiding van het boek.

De voertaal van de lezingen is Nederlands, tenzij anders vermeld. Het boekje zal tijdens het programma bij SPUI25 verkrijgbaar zijn.

Aanmelden
Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

Meer informatie en aanmelden: spui25.nl

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.