Historici.nl

Erik van der Kam – De rijke geschiedenis van munten en biljetten met een waarde van 50

5 apr 2017
Van 12:00 - 13:00uur

Ter gelegenheid van de introductie van het nieuwe 50 euro biljet organiseert De Nederlandsche Bank een luchtige lezing over de geschiedenis van bankbiljetten met een waarde van ‘50’. De lezing wordt verzorgd door Erik van der Kam, conservator bij de Nationale Numismatische Collectie.

De lezing start met de introductie van het papiergeld door De Nederlandsche Bank in 1814 om via het eerste 50 gulden biljet te belanden bij De Zonnebloem. Erik van der Kam zal vooral stilstaan bij de acceptatie door het publiek van de diverse biljetten, waarbij luidkeels geuite verontwaardiging en zelfs rellen geen uitzondering waren. De relatie van de Nederlander met zijn bankbiljetten kenmerkt zich blijkbaar door diepe emoties.

De lezing vindt plaats op 5 april en begint om 16.00 uur. De duur van de lezing is een half uur, met gelegenheid om na afloop vragen te stellen en na te praten. Plaats is het Bezoekerscentrum van DNB aan de Sarphatistraat 1; de toegang is gratis. Er is ‘slechts’ plek voor 80 toehoorders en we vragen belangstellenden om zich aan te melden via onderstaande afbeelding. Toegang is op grond van het principe: wie zich het eerste meldt, het eerste maalt.

www.dnb.nl

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.