Historici.nl

Europa en het Midden-Oosten. Marietje Schaake in gesprek met Sander van Hoorn en Felix Klos (SPUI25)

13 apr 2017
Van 16:00 - 17:30uur

– In samenwerking met ALDE Europe –

In deze tweede sessie in de reeks ‘Europa en …?’ gaat D66 Europarlementariër Marietje Schaake in gesprek met Sander van Hoorn over Europa en het Midden-Oosten. Wat kan Europa, in deze tijd van nieuwe conflicten en vluchtelingen, voor het Midden-Oosten betekenen? Felix Klos modereert de avond.

Het Midden-Oosten wordt verscheurd door oude en nieuwe conflicten. De oorlog in Syrië heeft veel vluchtelingen op de been gebracht, die voor het overgrote deel worden opgevangen in landen in de regio, zoals Libanon, Jordanië en Turkije. Veel aandacht gaat uit naar het bestrijden van terreur en het ‘managen van migratie’. Maar voor de meeste jonge mensen (de helft van de bevolking in het Midden-Oosten is onder 26 jaar oud), zijn banen en een betere toekomst belangrijker. Hoe kan Europa zich tot dit veranderende Midden-Oosten verhouden?

Marietje Schaake, NOS- correspondent Midden- Oosten Sander van Hoorn en Felix Klos onderzoeken de grootste uitdagingen waar de EU voor staat in het Midden-Oosten. In gesprek met elkaar en de zaal proberen zij antwoord te geven op de vraag hoe de EU in kan spelen op een veranderende wereldorde.

Over de sprekers
Marietje Schaake is Europarlementariër namens D66.

Sander van Hoorn is NOS-correspondent. Hij verruilt binnenkort zijn post in het Midden-Oosten voor België. Van Hoorn begon in 2006 als correspondent in Israël en de Palestijnse gebieden en verhuisde in 2011 naar Libanon. Hij deed onder meer verslag van de Arabische Lente, de opkomst van terreurgroep IS, de (burger)oorlogen in Gaza, Syrië en Irak en het vluchtelingenprobleem in die regio.

Felix Klos is een Nederlands-Amerikaans historicus. Hij schreef tijdens zijn studie speeches voor Bernie Sanders, en schreef het boek Winston Churchill. Vader van Europa.

Na afloop worden er drankjes aangeboden.

Aanmelden
Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

www.spui25.nl

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.