Historici.nl

Expositie Graphic Sapphic – IHLIA

13 apr - 9 jul 2023
Amsterdam

Gevoed door vrouwen- en homo-emancipatie en de opmars van feministische en lhbtiq+-pers, werden comics en cartoons met lesbische inhoud steeds prominenter in het Verenigd Koninkrijk en Nederland van de jaren 70 tot de jaren 90.

Deze expositie neemt de bezoekers mee terug naar die tijd en toont strips en cartoons uit de collectie van IHLIA en de persoonlijke archieven van de tekenaars. Daarnaast zijn clips te zien waarin de tekenaars over hun werk en de context vertellen waarbinnen het tot stand kwam, evenals andere objecten en interactieve elementen waardoor de comics tot leven komen.

Bezoekers krijgen de mogelijkheid te zien hoe comics en cartoons gebruikt werden om lesbische levens, relaties, culturen en gemeenschappen zichtbaar te maken, stereotypes over lesbiennes uit te dagen en feministische en pro-lhbtiq+-ideologie te verspreiden.

Ook toont de expositie hoe deze tekeningen het veranderende maatschappelijke en politieke landschap reflecteerden en lesbiennes hielpen om hun eigen identiteit en relatie tot andere lhbtiq+-groeperingen, met een gezonde dosis humor, te onderzoeken.

In een speciaal daarvoor ingerichte leeshoek kan je meer ontdekken over de tentoongestelde werken en andere strips uit dit tijdperk.

De tentoonstelling is samengesteld door Vasiliki Belia (PhD-kandidaat aan de Maastricht University) als onderdeel van het onderzoeksproject Redrawing feminism: graphic narrative engagements with the feminist past, ondersteund door het NWO.

Klik hier voor meer informatie.

Exposities zijn het hele jaar op het IHLIA-plein gratis te bezoeken. Volg hierbij de openingstijden van de OBA.

ma t/m vr: 08.00 – 22.00 uur
za en zo: 10.00 – 20.00 uur

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.