Historici.nl

Festival Geschiedenis Magazine Live

10 jun 2017
Van 7:00 - 13:00uur

Op zaterdag 10 juni organiseert Geschiedenis Magazine in het sfeervolle Louis Hartlooper Complex in Utrecht het festival Geschiedenis Magazine Live. Met als thema: ‘Helden’. U wordt getrakteerd op verrassende, nieuwe verhalen over helden die we allemaal kennen, ontdekt helden die dreigen te worden vergeten, en natuurlijk gaan de sprekers in op de vraag wat iemand nou eigenlijk tot held maakt.

Onno van Nijf neemt ons mee naar de Griekse Oudheid. Toen werden sporthelden letterlijk en figuurlijk op een voetstuk gezet. Ze speelden een vooraanstaande rol in hun gemeenschap en lieten zich niet zonder gevaar negeren, zelfs niet na hun dood. Het geval van de topatleet Theagenes van Thasos laat dit maar al te goed zien.
Onno van Nijf is hoogleraar Oudheid in Groningen

Ronald Prud’homme van Reine staat aan de hand van schilderijen en prenten van zeeslagen, portretten, boeken en praalgraven stil bij de zeeheldenverering en komt uit bij de ultieme zeeheld: Michiel de Ruyter, na de Oranjes de eerste held uit de Nederlandse geschiedenis wiens beeltenis op een postzegel kwam te staan.
Ronald Prud’homme van Reine schrijft biografieën van zeehelden

Els Kloek was enigszins in verlegenheid door de vraag om één held te belichten. Voor haar project Vrouwenlexicon hield ze zich immers bezig met al zo’n 1800 interessante vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis. Vier favorieten inspireerden haar vanaf het begin: Kenau Simonsdochter Hasselaer, Annie M.G. Schmidt, Mej. Isabella van Eeghen en Judith Leyster.
Els Kloek is redacteur van het bekroonde 1001 Vrouwen

Henk Slechte gaat met ons naar paleis Soestdijk. Midden 19de eeuw kwam daar een minimuseum voor koning Willem II. Want voor koningin Anna Paulowna was haar man een held. En niet alleen voor haar: heel Nederland eerde hem als de held van Waterloo (1815) en van de Tiendaagse Veldtocht (1831).
Henk Slechte is museumspecialist en kenner van Willem II

Jaap Cohen buigt zich over de vraag of fysisch antropoloog Arie de Froe (1907-1992) een held was. Hij wilde Joden helpen in oorlogstijd, maar daarvoor gebruikte hij nota bene de rassenkundige theorieën van de nazi’s.
Jaap Cohen was verbonden aan het NIOD

Theatergroep Aluin maakt al 25 jaar humoristisch teksttoneel voor een breed publiek. De sterke verhalen die ze spelen komen vaak uit het klassieke repertoire van de oude Grieken tot aan Shakespeare. Ook verbeelden ze graag historische gebeurtenissen, zo maakten ze bijvoorbeeld een theaterstuk over de Slag bij Nieuwpoort. Voor onze Helden-dag kruipen ze in de huid van een aantal ‘helden van de Reformatie’; Luther, Erasmus en Adriaan.

+ 1 consumptie én een goodiebag met boeken t.w.v. € 45,-

Wanneer: Zaterdag 10 juni, 11:00 – 17:00
Waar: Louis Hartloopercomplex, Tolsteegbrug 1, Utrecht

Bestel hier je kaarten. Doet u dit vóór 1 mei, profiteert u van de vroegboekkorting – (€27,95 voor niet-abonnees & €19,95 voor abonnees) Voor meer informatie, ga naar de website!

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.