Historici.nl

Fotografie in de 19de eeuw

25 jun 2017
Van 9:45 - 11:15uur

Het is voor ons niet voor te stellen hoe vreemd de uitvinding van de fotografie in de 19de eeuw moet zijn geweest. Plotseling kon je de wereld om je heen vastleggen! Aanvankelijk was het maken van een foto behoorlijk ingewikkeld. Voor een portret moest je lang poseren en de foto moest meteen ontwikkeld worden.

De tentoonstelling New Realities: fotografie in de 19de eeuw laat het allemaal zien: in een prachtig overzicht van de fotocollectie van het Rijksmuseum wordt duidelijk hoe sterk de fotografie invloed had op het dagelijks leven, op reis en in de wetenschap. Deze middag brengt die 19e-eeuwse fotografie dichterbij door de blik van foto-fanaten Ramsey Nasr, topfotograaf Koos Breukel en de conservator van de tentoonstelling Hans Rooseboom.

Schrijver, dichter en acteur Ramsey Nasr (1974) heeft een bijzondere fascinatie voor 19de-eeuwse fotografie en is zelf fervent verzamelaar. Hij vertelt over die fascinatie en geeft een introductie op de tentoonstelling. Daarna gaat hij, in een gesprek met Hans Rooseboom en fotograaf Koos Breukel, dieper in op de vele aspecten van de fotografie in de 19de eeuw.

Meer informatie: www.rijksmuseum.nl

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.