Historici.nl

Hanze Symposium

19 mei 2017
Van 11:15 - 12:00uur

Wat merken we vandaag de dag van het Hanzeverbond, leeft het nog? Hoe dreven zakenlieden handel tijdens de Hanze? Wat betekenden IJsselsteden en Hanze voor elkaar? Waar ging het Hanzeverbond uiteindelijk aan ten onder?

Jaarbundel 2017
De Vereeniging tot beoefening van Overijsselsch Regt en Geschiedenis (VORG) organiseert op 19 mei een interessant symposium waarin veel te horen is over wat we de laatste jaren meer te weten zijn gekomen over de Hanze. Het symposium wordt georganiseerd naar aanleiding van de uitgave van de jaarbundel 2017 van de VORG (reeks Overijsselse Historische Bijdragen), die dit jaar als thema de ‘Hanze’heeft. De bundel omvat artikelen geschreven door verschillende historici. Zo schrijft Frank Inklaar over onze omgang met het historische fenomeen van de Hanze in de huidige tijd, gaan Hanno Brand en Bert Looper in op de rol van de IJsselsteden binnen de Hanze en legt Jerem van Duijl vervolgens uit waarom de Hanze het uiteindelijk verloor van de nieuwe manier van handel drijven zoals de Hollanders met veel succes deden. Uiteraard is er in de bundel ook een artikel opgenomen over het gevonden koggeschip in de IJssel, geschreven door Karel Vlierman en Wouter Waldus.

Sprekers
Tijdens het symposium geeft een drietal auteurs van de artikelen een lezing: Hanno Brand, Bert Looper en Wouter Waldus. Zij nemen de gasten door hun boeiende manier van vertellen mee in de wereld van de Hanze.

Nieuwsgierig?
Het symposium vindt plaats op vrijdag 19 mei om 13.15 uur in de Stadsgehoorzaal Kampen en duurt tot ongeveer 16.00 uur. Na afloop vindt er een borrel plaats met een hapje en drankje. Kaarten kosten €12,50 per stuk (inclusief borrel). Bovendien krijgt u op vertoon van uw entreekaartje korting op de aankoop van de jaarbundel. Meer informatie en aanmelding.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.