Historici.nl

Het beeld van Luther in de Nederlandse kunst

3 okt 2017
Van 14:00 - 15:00uur
Catharijneconvent, Utrecht

Luther zag goed in dat het beeld belangrijk is. Kunst, aanvankelijk vooral het werk van zijn vriend, de schilder, graveur en etser Lucas Cranach de Oude (1472-1553), werd ingezet om de nieuwe ideeën te verspreiden. Die vonden hun weg in de kunst van de Lage Landen.

De invloed van Luther
Op de tentoonstelling Luther tonen prachtige schilderijen, prenten en tekeningen de invloed van Luther en zijn opvattingen. Aan bod komen thema’s die in die tijd een Reformatorische betekenis kregen: Wet en Genade, Jezus en de overspelige vrouw, de Tien Geboden en de Verloren Zoon. Nog veel verder gaan Cranach en Luther door het gebruik van spotprenten. Toen zij eenmaal de toon hadden gezet, werden de godsdienstige tegenstellingen niet alleen in woord en schrift, maar nu ook in beeld ruim uitgemeten.

Over de lezing
In de lezing ‘Het beeld van Luther in de Nedrlandse kunst’ door drs. Paul Bröker, wordt duidelijk dat men op een, voor ons vaak vermakelijke manier, het eigen gelijk en het ongelijk van de andere partij in beeld bracht. De spotprenten en -schilderijen geven op een uitgesproken wijze inzicht in de aard van de conflictstof.

Over de spreker
Drs. Paul Bröker is kunsthistoricus en directeur van Helikon, het landelijk instituut voor religie in kunst en cultuur. De lezingen van Paul Bröker in Museum Catharijneconvent trekken volle zalen en worden zeer gewaardeerd door dedeelnemers.

Meer informatie en updates: www.catharijneconvent.nl

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.