Historici.nl

Het Binnenhof in De Galerij

14 jun - 31 aug 2022
Den Haag

Vanaf 14 juni tot eind augustus 2022 zijn in De Galerij van het Haags Gemeentearchief in “de tramtunnel” onder de Grote Marktstraat zestig grote affiches te zien van het Binnenhof. De tentoonstelling bestaat uit redelijk onbekend historisch beeldmateriaal en foto’s van de situatie van vlak vóór het moment, dat het Binnenhof vanwege renovatiewerkzaamheden ontoegankelijk werd voor parlementsleden en publiek.

Schatkamer 

Het Haags Gemeentearchief vult haar schatkamers regelmatig met documenten in alle vormen om het verleden van Den Haag vastleggen. Kortgeleden is de boekuitgave Verleden van het Binnenhof aan de bibliotheekcollectie toegevoegd. Een selectie van beelden uit dit rijk geïllustreerde boek, uitgegeven door de Stichting Document voor een Monument, is op groot formaat uitgevoerd voor de tentoonstelling in de tramtunnel. Zo kan het publiek, ook gedurende een deel van de renovatieperiode, een kijkje nemen op het Binnenhof. De tentoonstelling omvat beelden van delen van het interieur die zelden door het publiek konden worden gezien en afbeeldingen van zowel bekende als minder bekende historische gebeurtenissen.

De Galerij

De Galerij in de tramtunnel is de tentoonstellingsruimte van het Haags Gemeentearchief waar het hele jaar door werk uit haar collecties worden tentoongesteld. De Galerij, een 100 meter lange glazen vitrine, bevindt zich op station Spui, onder het kruispunt Spui/Grote Marktstraat en is dagelijks geopend van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat. De toegang tot deze bijzondere galerij is gratis.

De tramtunnel, ook wel het Souterrain genoemd, bestaat uit een tram- en lightrail-tunnel van 1.250 meter, twee stations (Spui en Grote Markt) en een parkeergarage van bijna een kilometer lang met plaats voor zo’n 300 auto’s. De tunnel begint op de Prinsengracht en loopt onder de Grote Marktstraat en Kalvermarkt door richting Centraal Station. De tram rijdt op het laagste niveau en daarboven bevinden zich de parkeerlagen. De Haagse tramtunnel is ontworpen onder leiding van architect Rem Koolhaas.

Kijk voor meer informatie op de website!

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.