Historici.nl

Het zwaard van Ommerschans

10 okt 2017
Van 20:00 - 22:00uur
Leiden

Dr. Luc Amkreutz, conservator collectie Nederland prehistorie van het Rijksmuseum van Oudheden, geeft een lezing over de recente aankoop van het ‘zwaard van Ommerschans’, een van de iconische voorwerpen uit de Nederlandse archeologie.

Iconisch reuzenzwaard
Het zwaard van Ommerschans is een van de meest zeldzame en bijzondere objecten uit de Nederlandse én Europese prehistorie. Het werd woensdag 5 juli 2017 door het Rijksmuseum van Oudheden gekocht bij veilinghuis Christie’s in Londen voor € 550.000. Tot die datum was het zwaard privé-bezit van een Duitse familie. Voor het eerst sinds de vondst van het zwaard op een landgoed in Overijssel (eind negentiende eeuw) werd het te koop aangeboden. Luc Amkreutz vertelt in deze lezing hoe het museum erin geslaagd is het zwaard te kopen, hoeveel moeite er in voorgaande decennia is gedaan om het aan de collectie toe te voegen, en wat de plannen van het museum zijn met het zwaard.

Meer informatie: www.rmo.nl

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.