Historici.nl

Historisch Café Alkmaar: Wat is fascisme? Leven in bezet Nederland

2 mei 2017
Van 16:00 - 18:00uur

Het woord fascisme duikt regelmatig op. De voornaamste redenen hiervoor zijn de verkiezingssuccessen van populistische en extreem-rechtse partijen in veel Europes landen. Historicus Robin te Slaa geeft op dinsdagavond 2 mei een lezing over fascisme in het Alkmaars Historisch Café, aanvang 20 uur, locatie Bibliotheek Kennemerwaard Alkmaar Centrum.

Wat is fascisme precies? Waarom raakten in de eerste helft van de vorige eeuw miljoenen mensen in de ban van deze desastreuze ideologie? Wat zijn de voornaamste kenmerken en waar liggen de historische wortels? Deskundige op dit gebied is historicus Robin te Slaa, van zijn hand verscheen vorig jaar het boek ‘1941; Het masker valt’.  Samen met Edwin Klijn werkt hij aan een driedelig naslagwerk over de NSB in opdracht van het NIOD, Instituut voor Oorlogsdocumentatie, Holocaust- en Genocidestudies, waarvan het 2e deel dit voorjaar uitkomt.

Praktisch
De lezingen van het Historisch Café vinden plaats in Bibliotheek Kennemerwaard Alkmaar centrum, Gasthuisstraat. Start 20.00 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar via Bibliotheek Kennemerwaard, kosten niet-leden/vrienden AHC € 7,50 en € 5,00 voor abonee/lid/vriend van een van de deelnemende organisaties van het Alkmaars Historisch Café.

Meer informatie: stedelijkmuseumalkmaar.nl

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.