Historici.nl

Historisch Café – Het Utrechts Archief

19 mar 2019
Van 17:30 - 22:30uur
Het Utrechts Archief, Hamburgerstraat 28, Utrecht

Schuldig of niet? Welke invloed had de wetenschap historisch gezien op de rechtspraak? Welke invloed heeft het gebruik van de leugendetector op de rechtsgang gehad? En hoe zit dat met de forensische psychologie? Twee jonge historici, Wouter van Leeuwen en Lara Bergers, vertellen je daar alles over tijdens het Historisch Café, 19 maart in Het Utrechts Archief. In deze voormalige rechtbank, laten zij hun licht schijnen over de historisch ingewikkelde verhouding tussen wetenschap en rechtspraak. Jonge historicus Lex van Rens vertelt in zijn gesproken column onder andere over de vervolging van homoseksuelen in Utrecht. YANK maakt met zijn muzikale bijdrage de avond compleet. Proef ter afsluiting het toepasselijke biertje van Brouwerij De Leckere: De Blauwe Bijl!


In iedere provincie organiseert Lise Koning, Jonge Historicus van het Jaar 2018, samen met Stichting Jonge Historici en JongKNHG, een Historisch Café bij een archiefinstelling. De cafés zijn een ode aan het archief als kloppend hart van de gehele historische gemeenschap. Hier ligt een goudmijn aan historisch materiaal opgeborgen dat ons helpt de geschiedenis te begrijpen. En het mooie is: iedereen kan het historisch materiaal bij het archief komen onderzoeken!

Het Historisch Café bestaat uit twee korte lezingen, een gesproken column en muziek. Het thema van de avond wordt bepaald aan de hand van een lokaal biertje. Iedereen met een interesse in de geschiedenis is van harte welkom!


Kijk voor meer informatie op: http://historisch-cafe.nl/
Het ‘Historisch Café On Tour’ wordt mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van Stichting GO Fonds en het Hendrik Mullerfonds.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.