Historici.nl

Hoe mijn halfzusje uit Nijmegen verdween Holocaust Memorial Day Getuigenis door Janny Schinkel-Jacob (Gesprek)

25 apr 2023
Van 20:00 - 21:30uur
Nijmegen

Datum: dinsdag 25 april 2023

Tijd: 20:00 tot

Locatie: LUX, Mariënburg 38-39, Nijmegen

Organisator(s): Radboud Reflects en Comité 4 & 5 mei Nijmegen

Spreker: Janny Schinkel-Jacob, politiek historicus Jan Julia Zurné, rector magnificus Han van Krieken

Beschrijving

Janny Schinkel-Jacob woonde tijdens de eerste jaren van de Tweede Wereldoorlog aan de Daalsedwarsweg in Nijmegen-Oost. Als half-Joods meisje had zij niet zoveel te vrezen. Maar dat gold niet voor haar vader Joseph Jacob en halfzus Alida. Janny Schinkel-Jacob heeft scherpe herinneringen aan de dag waarop de Duitsers aanbelden en vroegen of Rosetta Jacob in hun huis woonde. Omdat Rosetta de tweede naam was van Alida, kon Janny ontkennend antwoorden en voorkomen dat haar zusje werd opgepakt. Kom luisteren naar het indrukwekkende verhaal van Holocaust overlevende Janny Schinkel-Jacob.

Nooit meer terug

Janny Schinkel-Jacob werd geboren in een gezin met zes kinderen: haar vader was Joods, haar moeder niet. Uit een eerder huwelijk had haar vader ook een dochter, Alida. Zij kwam tijdens de oorlog weer bij haar vader en zijn gezin wonen. Alida zal in 1943 toch uit Nijmegen verdwijnen en nooit meer terugkeren. Vader Joseph Jacob werd actief achtervolgd, kwam ook nog in een werkkamp terecht, maar zou uiteindelijk de oorlog overleven. Recent zijn bij het huis waarin het gezin Jacob woonde, twee Stolpersteine geplaatst.

Holocaust-onderzoeker Ria van den Brandt gaat in gesprek met Janny Schinkel-Jacob. Voorafgaand aan het interview geeft historica Jan Julia Zurné een korte lezing. De avond wordt geopend door Han van Krieken, rector magnificus van de Radboud Universiteit, en muzikaal omlijst door violist Thomas Ruffmann en zangeres Carina Majkowski. Burgemeester Hubert Bruls is eveneens aanwezig.

Over de sprekers

Janny Schinkel-Jacob overleefde als half-Joods meisje de Tweede Wereldoorlog.

Ria van den Brandt is onderzoeker aan de Radboud Universiteit. Haar onderzoek concentreert zich op Joodse getuigenissen van de Tweede Wereldoorlog en de levenswijsheid in deze getuigenissen, in het bijzonder in relatie tot concentratiekamp Theresienstadt.

Jan Julia Zurné is politiek historicus aan de Radboud Universiteit. Ze doet onderzoek naar de bezettingsgeschiedenis van West-Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog en de nasleep hiervan, met speciale aandacht voor criminaliteit, justitie- en politiegeschiedenis en transitional justice.

Thomas Ruffmann en Carina Majkowski zijn de violist en zangeres van de klezmerband Klezmore. Zij spelen liederen die mw. Schinkel-Jacob heeft uitgekozen.

Han van Krieken is rector magnificus van de Radboud Universiteit.

Deelname

Deelname in de zaal kost € 7,50 | Medewerkers van de RU en het Radboudumc en Alumni Benefits Card-houders € 5,- | Studenten en scholieren en Radboud Reflects-

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.