Historici.nl

IISG 8:UREN:FESTIVAL

2 okt 2021
Van 12:00 - 20:00uur
Amsterdam

De Maand van de Geschiedenis start bij het IISG! Geïnspireerd op de 19e-eeuwse strijdkreet ‘acht uren voor arbeid, acht uren voor ontspanning, acht uren voor rust’ bestaat het festival uit werk (sprekers), ontspanning (muziek, bar, kinderworkshops) en rust (film).

Werk in de breedste zin wordt besproken, maar de verhalen en emancipatiestrijd van lang ongehoorde mensen staan centraal. Met historicus en oprichter van Zeikschrift Madeleijn van den Nieuwenhuizen over handelingsonbekwaamheid. Paralympisch zeiler en diversity officer Rolf Schrama vertelt over arbeidsbeperkingen op de Zuidas, historicus Wim Manuhutu over Molukkers in Nederland en onderzoeker Winnie-Chelsea Young over de eerste Black hair shop & beautysalon.

Ook horen we programmamaker Liesbeth Staats over parttime werkende vrouwen en schrijver Angelo Schenkers over zijn Amsterdamse-Surinaamse-Friese familiegeschiedenis. Vakbondsman Ron Meyer vertelt over zijn boek De Onmisbaren: de arbeidersklasse van Limburg en schrijver Eva Vriend over gezinsverzorgsters, het vergeten beroep van honderdduizenden Nederlandse vrouwen. FNV’er Kitty Jong spreekt over seksuele intimidatie en #Metoo op de werkvloer en Remco Boxelaar van Corporate Queer vertelt over de CQ-missie. Schrijver Dan Afrifa en kunstenaar Richard Kofi maken speciaal voor het festival nieuw werk.

Muziek is er van Port of CallKatía Truijen, The Bucket Boyz en DJ Avalon. Er worden films van Farideh Fardjam getoond en het Fort van Sjakoo verkoopt boeken. Museum het Schip organiseert kinderworkshops én er is een expositie van NEMO Science Museum.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.