Historici.nl

#opstand
#cultuur en kunst
#politiek en bestuur
#maatschappij
#wetenschap en techniek
#oorlog en krijgsmacht
#economie en financiën
#kerk en religie
#overzeese gebieden
#scheepvaart
#onderwijs
#erfgoed
#recht
#kolonialisme
#archieven
#Tweede Wereldoorlog
#slavernij
#Gender

Islam in Europa / Islam in de klas (VGN)

21 sep 2016
Van 13:00 - 16:30uur

Op woensdagavond 21 september organiseert de Commissie wereldgeschiedenis (VGN) een bijeenkomst over de islam in de Europa en de islam in de klas. Spreker is Maurits Berger van de Leiden Islam Academie. Iedereen is van harte welkom.

Plaats: restaurant Se7en (voorheen Poort van Kleef), Mariaplaats 7, Utrecht.
Graag vooraf aanmelden bij Joke Noordstrand j.noordstrand@kpnmail.nl of bij Pim Renou pimrenou@gmail.com.

Programma woensdag 21 september 2016
Maurits Berger (Leiden Islam Academie) houdt een inleiding over de islam in Europa waarin hij schetst hoe Europa is omgegaan met moslims – veroveraars, diplomaten, samenlevingen, overheersers, subjecten – en hoe met de islam als beeld en religie.

Na de pauze gaat hij in op zijn ervaringen op scholen, en hoe de Islam Academie hierop zou kunnen/willen inspelen, en welke mogelijkheden en methoden daarbij gebruikt kunnen worden.

Agenda
17.00 uur            Ruimte is open
17.30 uur            Broodjes
18.00 uur            Welkom
18.05 uur            Islam in Europa
18.45 uur            Vragen/discussie
19.00 uur            Pauze
19.30 uur            Islam in de klas (ervaringen op scholen, mogelijkheden, methoden)
20.30 uur            Afsluiting

Maurits Berger is hoogleraar Islam en het Westen aan de Universiteit Leiden en directeur van de Leiden Islam Academie. Hij is afgestudeerd jurist en Arabist en heeft zeven jaar gewoond in het Midden-Oosten waar hij werkte als journalist en als onderzoeker op het gebied van islamitisch recht. Zijn specialisaties zijn Islam in Europa, politieke islam en islamitisch recht (sharia).

Selectie van publicaties:
–    Nederlanders in de heilige oorlog: zoaven, brigadisten en jihadisten (Den Haag: Boom Juridische Uitgevers, 2015)
–    A Brief History of Islam in Europe: Thirteen Centuries of Creed, Conflict and Coexistence (Leiden, Leiden University Press, 2014)
–    De sjeik in de Domkerk. Overeenkomsten en verschillen tussen de Arabische en Europese wereld (Amsterdam: Uitgeverij Contact, 2008)

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.