Historici.nl

Isolde Scholberg – 1917: Romanovs & Revolutie

11 apr 2017
Van 9:00 - 10:30uur

Lezing over de Russische Romanov dynastie en het leven van de laatste tsaar Nicolaas II

Dit jaar is het honderd jaar geleden dat de Russische Revolutie uitbrak. De conservatieve houding van tsaar Nicolaas II leidde er al snel toe dat de explosieve sociale en politieke omstandigheden escaleerden, met als gevolg dat de tsaar, zijn vrouw Alexandra en hun vijf kinderen werden vermoord. Daarmee kwam er een einde aan het driehonderdjarige heerschappij van deze Russische heersers.

De Hermitage Amsterdam besteedt in de tentoonstelling ‘1917 Romanovs & Revolutie. Het einde van een monarchie’ aandacht aan deze ingrijpende omwenteling. Aan de hand van films, foto’s, documenten, kostuums en (toegepaste) kunst komt het aangrijpende verhaal van de laatste dagen van de Russische tsaar tot leven.

In de tentoonstellingslezing ontrafelt kunstdocent Isolde Scholberg de achtergronden van de moord op de Romanovs en het einde van hun heerschappij. Er wordt ruim aandacht besteed aan de geschiedenis van de Romanov-heersers, hun kunst en architectuur, het rijke hofleven vol pracht en praal en de dramatische ondergang van de laatste tsaar en zijn gezin. Ook adviseur Rasputin komt voorbij.

Meer informatie en aanmelden: www.vuzaanstreek.nl

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.