Historici.nl

J.B.W.P. Het leven van Johan Polak (SPUI25)

30 mei 2017
Van 16:00 - 17:30uur

– In samenwerking met Athenaeum Boekhandel en Uitgeverij Van Oorschot –

Johan Polak (1928-1992) werd bekend als uitgever, schrijver, columnist, maar ook als homo-emancipator. Voor het eerst is zijn leven uitgebreid opgetekend door Koen Hilberdink in de biografie ‘J.B.W.P.’. Locatie: Lutherse Kerk.

Johan Polak groeit op in een ‘zeer liberaal joods milieu met sterk atheïstische en sociaaldemocratische inslag’. Dit ogenschijnlijk idyllische bestaan wordt bruut verstoord door de vroege dood van Johans vader en de Duitse bezetting vlak daarna. Deze ingrijpende gebeurtenissen en de verhouding met zijn moeder bepalen voor een groot deel zijn leven. Hilberdink legt een verband tussen deze trauma’s en de oprichting van uitgeverij Polak & Van Gennep in 1962.

Daarnaast begint Polak in 1966 de al even vermaarde Athenaeum Boekhandel op het Spui in Amsterdam. Het wordt een bruisend centrum van literaire en politieke activiteiten en Johan wordt een bekende Amsterdammer.

De presentatie van de J.B.W.P. Het leven van Johan Polak wordt deze avond voorafgegaan door een feestelijk programma over de nalatenschap van Johan Polak. Hoe moeten we hem herinneren? Welke invloed had zijn jeugd op zijn latere leven? En hoe kunnen we Polak plaatsen in zijn tijd, de roaring 60’s? Auteur Koen Hilberdink gaat in gesprek met Arjen Fortuin, waarna ook de biograaf van Johans compagnon Rob van Gennep, Geke van der Wal,aanschuift. Hun gesprek wordt voortgezet met Ite Rümke, medewerker van de uitgeverij van het eerste uur, die zal vertellen over Johans relatie met vrouwen. Maarten Asscher draagt een gesproken column voor over zijn persoonlijke band met Johan Polak, die oprichter van Athenaeum Boekhandel waarvan Asscher nu directeur is. Uitgever Mark Pieters zal het eerste exemplaar aan de auteur overhandigen. 

Over de sprekers
Koen Hilberdink is biograaf en werkzaam bij de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Hij promoveerde op Ik ben een vreemdeling. Ik sta apart. Een biografie van Paul Rodenko (2000). In november 2007 verscheen zijn biografie over Hans Lodeizen en eind mei verschijnt zijn biografie J.B.W.P. Het leven van Johan Polak.

Geke van der Wal schreef de biografie Rob van Gennep, Uitgever van links Nederland. De idealen, de manipulaties en de linkse kringen van de legendarische uitgever van het politieke boek.

Ite Rümke is voormalig redacteur van NRC Handelsblad en hoofdredacteur van het tijdschrift Mensen van Nu. Ze werkte eerder al secretaresse voor Rob van Gennep.

Maarten Asscher is schrijver en directeur van de Athenaeum Boekhandel, die vorig jaar zijn 50-jarig bestaan vierde. Zijn meest recente boeken zijn de essaybundel Appels en peren. Lof van de vergelijking (2013) en Het uur der waarheid. Over de gevangenschap als literaire ervaring (2015).

Mark Pieters was uitgever van Athenaeum-Polak & Van Gennep en is nu Directeur/uitgever van Van Oorschot. 

Arjen Fortuin (moderator) werkte bijna twintig jaar als literair redacteur en recensent bij de boekenbijlage van NRC Handelsblad en schreef de biografie over uitgever Geert van Oorschot. 

Aanmelden
Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

Meer informatie, updates en aanmelden: www.spui25.nl

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.