Historici.nl

Jaarcongres Vlaams-Nederlandse Vereniging voor Nieuwe Geschiedenis ‘Afval bestaat niet!’

29 okt 2021
Van 10:30 - 17:00uur
Amsterdam

Afval bestaat niet!

De circulaire economie in de vroegmoderne Nederlanden

Jaarcongres Vlaams-Nederlandse Vereniging voor Nieuwe Geschiedenis

 

In samenwerking met de Vrije Universiteit, het Environmental Humanities Centre en Clue+ (https://environmentalhumanitiescenter.com/)

De Nederlandse en Vlaamse overheden willen naar een circulaire economie in 2050 (https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/circulaire-economie; https://vlaanderen-circulair.be/nl). Dat voornemen vormt een goede aanleiding om te onderzoeken hoe circulair de steden en de landbouw eigenlijk waren vóór de industrialisatie. Hoe was het hergebruik van afval en restproducten geregeld? Wat was de waarde van oud papier, textiel, bouwmaterialen of mest, en wat deed men ermee? In hoeverre kan ook worden gesproken van een andere cultuur en appreciatie rond afval en tweedehands materiaal?

Tijdens het Jaarcongres 2021 zullen de sprekers niet alleen het ‘hoe’ uit de doeken doen van recyclage en hergebruik, maar vooral ook het ‘waarom’. Dat wil zeggen: wat maakte recycleren profijtelijk? En welke economische, sociale, politieke en culturele condities moeten worden meegenomen om dergelijke praktijken te begrijpen en te verklaren?

Voor meer informatie en het programma klik hier.

Locatie

Het jaarcongres vindt plaats aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, op wandelafstand van station Amsterdam-Zuid.

VU HOOFDGEBOUW
De Boelelaan 1105
1081 HV Amsterdam

Registratie

De kostprijs voor deelname aan het Jaarcongres bedraagt 25 EUR (studenten betalen 15 EUR).  U kunt zich inschrijven via https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScljUs5Q_KWhfZjgdevkEwBMnV-CMh3h6IWTgYXqiJs2JVXZg/viewform. U ontvangt na inschrijving t.z.t. een betaalverzoek per email. Momenteel is het de bedoeling dat het congres fysiek in de Vrije Universiteit Amsterdam zal plaatsvinden. Mocht dit vanwege coronamaatregelen toch niet haalbaar blijken, dan houden we u op de hoogte.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.